Magyar költészet napja Zsobokon...
Vissza

Magyar költészet napja Zsobokon...

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Így történt ez Zsobokon is, a Bethesda Gyermekotthon nemrég felújított játszóterén. A rendezvényt az 1–8. osztályos korosztálynak hirdették meg.

Az időjárás is kedvezett az összejövetelnek, és a diákok szép számban érkeztek, szám szerint negyvenöten. Minden résztvevő kapott egy pohár finom forró csokit és nápolyit, továbbá aki rajzot is készített a verséhez, vagy hozott egy megzenésített verset, plusz ajándékot választhatott magának.

Meglátva az ajándékok sokaságát – melyek között voltak értékes könyvek, édesség, írószerek és plüssök – Vida János történelemtanár is a gyermekek nagy örömére kedvet kapott a szavaláshoz.

Nem tudni, hogy a jó idő vagy a rengeteg választható ajándék hatására, vagy talán mégiscsak a magyar költészet iránti elkötelezettségből, de a rendezvény – már csak a résztvevők számát is figyelembe véve – nagy sikernek örvendett. Jó volt látni és hallani, amint Petőfi Sándort, Ady Endrét, Arany Jánost, Kányádi Sándort és József Attilát megidézik az est folyamán. Az összejövetel legmeghatóbb része talán mégis az volt, amikor Gherebenes Benjamin, az otthon egyik ifjú lakója Pákolitz István: Anyámnak című versét mondta el. A hallgatóság pedig tökéletesen tisztában volt azzal, hogy életében talán, ha háromszor látta az édesanyját…

Becske Adrienn www.petofiprogram.hu

... és Mérában

Április 11-én, a költészet napja alkalmából a mérai Tamás Gyula Általános Iskolai diákjai megörvendeztették kisebb társaikat. A rendezvényen Zelk Zoltán Három nyulak című verses meséjét mutatták be. Az eseménynek az óvoda biztosított helyet, az óvódapedagógusok pedig  minden kedves érdeklődőt tárt kapukkal vártak, kicsik és nagyok egyaránt betekinthettek a versek világába.

Betekinthettek a versek világába (Fotó: Pálfi József)

A 6. osztályos diákok felkészülésében az iskola magyar szakos tanárnője, Sebestyén Emese volt a tanulók segítségére. Az iskolások kitettek magukért, mindenben a kicsik kedvében jártak. Az előkészületek során végig lelkesek voltak. Annak érdekében pedig, hogy az óvodások minél izgalmasabbnak találják a mesét, még a szereplőket is elkészítették. Így elevenedett meg a vers, hiszen a szereplők  kézzel fogható figurákká váltak.

Minden jelenlévő örömmel észlelte, hogy a mese végeztével az óvodások szívesen kezükbe vették a nyúl, a róka, a farkas vagy akár a medve figuráját, s alaposabban szemügyre vették őket. Többen azzal is próbálkoztak, hogy a korábban hallott párbeszédeket ismételjék.

Varga Lívia

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán Viktor átalakítaná a magyar ...
Amerikai külügy: Damaszkusz és Moszkva ...
Dragnea: Románia áthelyezi Jeruzsálembe ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ