Átszerveződésre kényszerül a zsoboki Bethesda Gyermekotthon, az emberek segítségét kérik

látványterv
A családtípusú otthon látványterve

CATANĂ ALINA
KURTA ANDREA

A Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ harminc éve működik a Zsoboki Református Egyházközség keretében. 1994-ben alakult, és azóta közel 400 gyermekről gondoskodott rövidebb-hosszabb ideig, tevékenységét a jövőben is folytatni szeretné. Jelenleg 28 gyermek számára ad otthont. A Bethesda Gyermekotthon amellett, hogy otthont biztosít a gyerekek számára, neveléssel, önálló életre való felkészítéssel és pályaválasztással is segíti az árva, félárva vagy szociálisan nehéz helyzetű családokból származó gyermekeket. Továbbá iskolázási lehetőségeket nyújtanak a szórványterületekről származó azon gyermekeknek is, akiknek lakhelyén nincs megfelelő magyar iskola. A zsoboki Bethesda Gyermekotthon Romániában az egyetlen olyan jellegű intézmény, amely teljes mértékben egyházközségi tulajdonban van és annak fenntartásában működik.

Mivel a jelenlegi gyermekvédelmi törvény már nem engedélyezi a nagy létszámú gyermekotthonok működtetését, a zsoboki gyermekotthonnak is kötelező módon át kell alakulnia családtípusú otthonná. Az ilyen típusú otthonban csak 12 gyermek lakhat, ezért az átszerveződés két családtípusú ház építésével oldható meg. A projekt közel 7 millió lejes kivitelezési összértékéből 5 700 000 lejt nyertek el uniós finanszírozásból, de további 1 300 000 lej önrészt kell a gyülekezetnek előteremtenie 2024. szeptember 30-ig. Mivel a gyermekotthon nonprofit szervezet, ekkora összeget képtelen összegyűjteni, ezért a közösséghez fordultak segítségért. Nagy Alpár Csaba zsoboki lelkész és Ruzsa Erzsébet, a Bethesda Gyermekotthon igazgatója támogatói kérelmet intézett a gyülekezetekhez, a kezdeményezést az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsa is támogatja. Az adományok mellett a jótékonysági estek szervezéséből és civil árverezésekből befolyó összegekkel igyekeznek kiegészíteni az építkezéshez szükséges pénzt. 

Nagy Alpár Csaba zsoboki református lelkésszel beszélgettünk a családtípusú házak építéséről és az ennek érdekében szervezett gyűjtésről. 

 Mikor kezdték el a hiányzó összeget gyűjteni?

– Tavaly, valamikor ősz végén tisztázódott pontosan, hogy mekkora összegre van szükség. Azt sejtettük, hogy lesz önrész, mert amikor az építkezési engedélyt, ami a munkálatok összes költségét tartalmazza megszereztük, és leadtuk az illetékes hatóságnak, jelezték, hogy nem tudnak ekkora összeget kipótolni, így számíthatunk önrészre. Sok változat felmerült, amíg végül a jelenlegi összegnél kötöttünk ki, ami nekünk kicsit rosszul esett, mert sokkal több, mint amire számítottunk. Ekkor már karácsony előtt voltunk, és azt határoztuk, hogy az új esztendőben fogunk neki a még hiányzó összeget összegyűjteni. Amikor a presbitériumot megkérdezték, vállalja-e az önrész gyűjtését, úgy beszéltük, hogy nincs más esélyünk, mint megmozgatni minden követ ezért a pénzösszegért. Jöttek közben az ötletek is sorban a támogatási lehetőségekről, nőtt az ebben részt vevő csapat, hála Istennek, elég sok a segítő munkatársunk. Jó látni, hogy az emberek megmozdultak, vállalkozók is jelentkeznek támogatásokkal, magánszemélyek is felajánlanak dolgokat árverezésre, eladásra a célunk érdekében, és ez nagyon jó érzés.

 Szeptember végéig van a határidő, amíg az önrészt össze kell gyűjteni? 

– A valóság az, hogy szeptember 30-ig be kellene fejezni a projektet, ami azt jelenti, hogy addig a családtípusú otthonokat fel kell építeni, azokat át kell adni, be kell költöznünk és meg kell szereznünk a szükséges működési engedélyeket, tehát október elsejétől nekünk családtípusú otthonban kell működni. Mindezeknek attól függetlenül meg kell lenniük, hogy összegyűl-e a pénz, vagy sem, ellenkező esetben felfüggesztik a működésünket. Továbbá a projektet is be kell fejezni, különben vissza kell fizetnünk azt az összeget, amit az Európai Unió adott, az pedig több mint egymillió euró. Ezt a kockázatot nem vállalhatjuk, tehát mindenképp be kell fejezni az építkezést. Megállapodásunk van az építtető céggel, hogy ha nem sikerül dátumra pontosan szeptember 30-ig összegyűjteni a teljes összeget, akkor tartózni fogunk a kivitelezőnek, az elmaradás törlesztéséig. De mindent megteszünk, és harcolunk azért, hogy a pénzt összegyűjtsük.

 Közben már zajlik a gyűjtés, internetes oldalon is lehet licitálni a felajánlott tárgyakra. 

– Van Facebook-csoportunk, amelybe folyamatosan jönnek a felajánlások. Elég kevés olyan tárgy volt eddig, amire ne lett volna érdeklődő. Nagyrészt minden elkelt, és nagyon sok nagylelkű felajánlás van. Többen szolgáltatásokat ajánlanak, mások a termékeiket, tárgyaikat ajánlják eladásra, a befolyó összegek adományként a bankszámlánkra érkeznek az építkezés javára. Például szürkemarhakolbászt is felajánlottak, a zsoboki asszonyok csigatésztát készítettek és azt árusítjuk, egy szentkirályi néni rengeteg mézet adományozott eladásra. Az emberek felajánlják valamilyen tárgyukat, háztartási eszközüket, könyveiket. Színes a paletta és jólesik látni, hogy már több mint 1300 tagja van a csoportnak, mindenki segíteni szeretne.

 Jelenleg hogy látja, sikerül megvalósítani az elképzelésüket és összegyűl a hiányzó összeg? 

– Nagyon reménykedünk benne. Egyrészt támogatási kérést adtunk le mindkét egyházkerület gyülekezetének, ami általában nem egyik napról a másikra történik. Többfelől hangzott el az ígéret, hogy a húsvéti időszakban gyűjteni fognak. Bízunk abban, hogy minden református egyházközség kisebb vagy nagyobb összeggel hozzá fog járulni a célunk eléréséhez. Ezenkívül vannak jótékonysági estjeink. Eddig a legsikeresebb a zilahi volt, Szilágyság összefog címmel. Sikeres volt a Kalotaszeg összefog rendezvényünk is, és Kolozsváron is szerveztünk jótékonysági estet. Nagylelkű felajánlás érkezett az Osrick Egyesület és az Apáczai-musical részéről, hogy júniusban jótékonysági előadást tartanak, reménykedünk, hogy nagyon sokan eljönnek és támogatni fogják a gyermekotthont. Vannak terveink, hogy lehetne esetleg Székelyföldön is jótékonysági esteket szervezni, egyelőre partnereket és fellépőket keresünk. Nagyon fontos számunkra ennek a projektnek a sikere, hiszen már harminc éve működünk, intézményünknek neve, ismertsége, gazdag története és tapasztalata van. Ha a zsoboki gyermekotthon valamilyen okból megszűnne, az nagyon nagy veszteség lenne, hiszen sok ide járó gyerek sorsát gyökeresen megváltoztatták az itt eltöltött évek, tisztességes emberekké váltak, itt alakult ki vagy erősödött magyar identitástudatuk. Ezért bízunk abban, hogy az emberek nem hagyják elveszni a gyermekotthont. Én csak két éve dolgozom ott, de elmondhatom, hogy az elmúlt harminc év alatt természetesen nem lehetett mindig mindenben tökéletes a munkánk, de a nálunk elhelyezett gyerekek jó körülmények között nőttek fel, dolgos, családos emberek lettek, és ami még fontosabb – magyar emberek lettek. Akármilyen kultúrából is jöttek gyermekek, mély szegénységből és elhanyagoltságból érkeztek, végül ügyes, középosztálybeli emberek váltak belőlük.

Kolozsváron is tartottak jótékonysági estet a zsoboki Bethesda Gyermekotthon megsegítésére

 Arra van példa, hogy a gyermekotthon valamikori lakói visszatérnek most segíteni? 

– Igen. Kolozsváron például van egy cég, amely Street Food ételek árusításával foglalkozik, a tulajdonos nálunk nőtt fel, és azóta is visszajön és tesz az otthonért, ebben a gyűjtésben is részt vett. De nem csak egy, több példa van arra, hogy visszajönnek és támogatóként segítik a gyermekotthont. Vannak tehát sikertörténeteink és nagyon hálásak vagyunk ezért a Jóistennek. 

 Volt szó arról, hogy amennyiben felfüggesztik az otthon működését, az ott lakó gyerekeknek mi lesz a sorsa? 

– Egyértelmű, hogy a gyámhatóság áthelyezné őket más gyermekotthonokba, de őszintén, mi erre nem merünk gondolni. Számunkra ez egy percig sem volt opció.

A zsoboki gyermekotthon átszervezésének támogatási kérelmében több lehetséges módot feltüntetnek. Elsősorban arra kérik a gyülekezeteket, hogy imádkozzanak értük az istentiszteleteken, tartsanak értük nyilvános könyörgéseket. Az adományokat a bankszámlák valamelyikére lehet utalni. Téglajegyek értékesítésével és megvásárlásával is lehet támogatni, amelyeket igény szerint bocsátanak az adományozók rendelkezésére: van 20 lejes, 50 lejes és 100 lejes téglajegy. A Facebookon létrehozott „Építsünk családtípusú gyermekotthont Zsobokon – támogató és licitcsoport”­ keretében felajánlást lehet tenni és licitálni lehet az ott felkínált tárgyakra és szolgáltatásokra, amelyeknek értéke adományként a szervezők bankszámláira érkezik. A gyermekotthon építésének javára jótékonysági rendezvények szervezésével, illetve azokon való részvétellel. Az adományokat a következő bankszámlák valamelyikére lehet küldeni: Lejes adományoknak: RO80BTRLRONCRT0681410801, beneficiar: Parohia Reformată Jebucu, CUI: RO4566224. A tárgyhoz azt kell írni: DONAŢIE. Eurós adományoknak: RO30BTRLEURCRT0681410801. Forintos adományoknak: RO43BTRLHUFCRT0681410801. SWIFT-kód: BTRLRO22.