Líceumi diákokkal ismertetik a számítástechnikát
Vissza

Líceumi diákokkal ismertetik a számítástechnikát

Hagyományteremtő, a szervezők, a Báthory Szülői Bizottság elnöke, Király Attila szerint az országban az első ilyen jellegű rendezvényt szervezett tegnap és ma az erdélyi fejedelemről elnevezett oktatási intézmény. A másfél napig tartó, többek között cégbemutatókból, konferenciából, kerekasztal-beszélgetésből, gyakorlati műhelygyakorlatokból, sikertörténetek bemutatásából álló rendezvény szervezői szerint az informatika és a nyomdászat iránti érdeklődés már az iskolapadban kialakul. – Szükség van arra, hogy gyakorlatias programot szervezzünk a diákoknak. A jelenben élünk, a jövőre gondolunk, de sok esetben a múltból származó tanítási eszközöket alkalmazunk – mondta Király Attila.

A Szabadságnak adott videóinterjúban (ide kattintva tekinthető meg) kifejtette: a kolozsvári és más városokból származó számítástechnikai és távközlési, valamint nyomtatással foglalkozó cégek nagy érdeklődést tanúsítottak a kezdeményezés iránt.  – A vállalatok tevékenységükről, ajánlataikról, történetükről beszélnek a középiskolásoknak. A fiatalok már most érdeklődnek az informatika iránt. Tulajdonképpen azt szándékozunk bemutatni nekik, milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak, illetve, mit ajánlanak a helyi cégek. Kolozsváron az IT iparágban hatalmas a humán erőforrás hiánya, így a cégek már a középiskolában keresik a jövőbeli munkaerőt – fogalmazott.

Lapunk három diáktól érdeklődött afelől, miért szánt időt a rendezvényre. A kilencedik osztályos Kolcsár Csabának és Ruzsa-Kis Botondnak a tanárja ajánlotta. – Azt mondta, ez a konferencia segíteni fog nekünk a jövőben. Nyomdai technikát tanulunk, a líceum elvégzését követően ebben az iparágban szeretnénk munkát találni. Még nem foglalkoztunk programozással, az elméleti és gyakorlati órák a nyomdaiparra összpontosítottak – válaszolták a tinédzserek.

 A tizenkettedikes Fazakas Borbála is nagyon céltudatos: szerinte a számítástechnika és a távközlés a mai generáció jövőjét jelenti. – Édesapámnak szintén ez a szakmája, így már ötödikes koromban belekerültem ebbe a világba. Rengeteg lehetőséget látok az informatikában. Úgy érzem, ez az a lehetőség, amely által képesek vagyunk orvosolni a jelenkor problémáit.  Tudom, hogy a programozók nagyon jól keresnek, de nem ez motivál. Amikor informatikai versenyekre, magánórákra jártam, akkor még nem voltam tisztában azzal, hogy amennyiben programozó leszek, anyagilag milyen előnyöket jelent. Igyekszem már most applikációk fejlesztésével, algoritmusokkal foglalkozni – jegyezte meg a diáklány.

Emil Boc polgármester az okos Kolozsvár koncepcióról beszélt a fiataloknak.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...
Koronavírus – immár 42 haláleset ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ