Rossz testtartásod? Figyelmeztet az okosszék

Rossz testtartásod? Figyelmeztet az okosszék
A kolozsvári Műegyetem (UTCN) egy 24 órás IT verseny keretében létrehozott egy hat szenzorral ellátott „okos” széket, amely figyelmezteti a rajta ülőket, ha rossz a testtartásuk, vagy ha már túl sokáig egy helyben ültek. Ionuț Danci, az egyetem Automatizálás és Számítógép Karának III. éves diákja elmondta: kifejlesztettek egy mobiltelefonos applikációt, amely adatgyűjtést követően létrehozza az okosszéken ülő személy hátának adatlapját.

–   A kolozsvári multinacionális cégek számára, amelyeknél több ezer IT-szakember dolgozik nyolc órán át ugyanazon a széken ülve, létrehoztuk az Officer intelligens széket. De természetesen más intézményekben dolgozó alkalmazottak esetében is ugyanúgy alkalmazható. A rossz testtartás gyakori gondjának helyzetén javítanánk. Az ülőkébe és a háttámlába hat szenzort építettünk be, amelyek érzékelik, ha rossz a testtartást, és wifin keresztül kapcsolódva figyelmeztetik az alkalmazott számítógépét a hibás testtartásról. Úgyszintén értesítést kap az alkalmazott arról, ha túl sokat ül egyhuzamban ugyanazon a széken. Kifejlesztettünk még egy mobilapplikációt, amely a széken eltöltött idő során adatokat gyűjt, létrehozza az ott ülő ember hátának adatlapját, amiből az is kiderül, hogy milyen hátproblémákkal küzd, és milyen orvoshoz kellene fordulnia  – nyilatkozta Danci.

Az egyetemi hallgató kifejtette: szeretne partnerséget kötni olyan céggel, amely irodai székeket gyárt vagy forgalmaz, és aki beépítené székeibe a szenzorokat, így azok 100 euróval többe kerülnének az átlagos irodai székeknél.

George Flutur, a csapat másik tagja elmondta: a szenzorokat a csapat sajátkezűleg készítette. – Az okosszék használata előtt beállítják a szenzorokat és a testtartást a szék használójának. Amikor a testtartás megváltozik, azaz rosszabbodik, akkor értesítést kap a dolhozó számítógépe a helytelen testhelyzetről – mondta Flutur. 

Szintén ezen a versenyen fejlesztettek ki egy okoshűtőszekrényt, amely „megmondja”, hogy milyen ételek vannak, illetve hiányoznak a hűtőszekrényből egy bizonyos ételt elkészítéséhez. A Wake Z névre keresztelt berendezés pedig az ember pulzusát jegyzi éjszakai pihenője során. 

A figyelemfelkeltő újdonságokat szombaton mutatták be 24 órás hackathon keretében, a hatodik alkalommal megrendezett Innovation Labs Clujon.  A program célja segíteni a fiatal vállalkozókat újító ötleteik megvalósításában, amelyhez mentorokat és szakembereket biztosítanak. A hackathonra 20 projektet neveztek be, de csak nyolcat találtak továbbfejlesztésre érdemesnek.