Lehullt a vakolat az Első Magyar Biztosítótársaság székhelyéről
Hozzáértés kell a műemlék épületek felújításához
Hozzáértés kell a műemlék épületek felújításához
Vissza

Lehullt a vakolat az Első Magyar Biztosítótársaság székhelyéről

Ismét kiszállt tegnap a Főtér és az Egyetem utca sarkán álló négyemeletes bérpalotához a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő helyi rendőrség és a tűzoltóság. A tűzoltók Guttmann Szabolcs műemlékvédelmi szakember és építész jelenlétében verték le a málló vakolatdarabot. Az ügy annál is furcsább, mivel a pompás ingatlant alig pár éve, 2012-ben újították fel a jelenlegi tulajdonosok, meglepő tehát, hogy már potyog a vakolat. Guttmann Szabolcs megnyugtatott: csak kisebb vakolatdarabok estek le, amelyek nem jelentettek nagy veszélyt a járókelőkre. A továbbiakban a helyi rendőrség minden bizonnyal írásban értesíti az ingatlan több mint negyven tulajdonosát, hogy végeztessék el a javítási munkálatokat. Gaal György helytörténésztől megtudtuk: az 1912–1913 között épült ingatlan az Első Magyar Általános Biztosító Társaság székhelye volt száz évvel ezelőtt, a felső emeleteken pedig luxuslakások voltak.

Meglepetés érte tegnap reggel a Főtér és az Egyetem utca kereszteződésénél elhaladó lakosokat, kiszállt a helyi rendőrség, a tűzoltóság, hogy a málló vakolatot leverje. Ennél sokkal nagyobb volt a bosszúsága az ott lakó ingatlantulajdonosoknak, akik értesüléseink szerint 2012-ben tetemes összeget fizettek az ingatlan helyrehozataláért. 

 – Az Egyetem utca és a Főtér sarkán álló többemeletes bérpalotát 2012-ben újították fel, miután 2011-ben nagyobb darab vakolat esett le róla. Most a második emeleti terasz alatti kisebb vakolatrészt kellett leverni. Mindez azt bizonyítja, hogy a hat évvel ezelőtti felújítási munkálatok egy részét felületesen végezték. Valószínű, hogy csapadék folyt végig a vakolaton, és emiatt „pattant le” aztán. Szerencsére most csak kisebb, hozzávetőlegesen 20 centiméteres vakolatcsíkok hulltak le, amelyek nem voltak életveszélyesek. Valószínű, hogy a helyi rendőrség ezt követően írásos felszólítást küld az épület több mint negyven tulajdonosának, hogy végeztessék el a felújítási munkálatokat – magyarázta lapunknak Guttmann Szabolcs műemlékvédő szakmérnök, építész.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által 500 százalékos adómegállapítást követő belvárosi felújítások kapcsán a szakember kiemelte: már a fentebbi eset is azt bizonyítja, hogy a munkálatokat nem a kellő körültekintéssel és hozzáértéssel végezték, ha öt-hat évre már potyognak a vakolatdarabok.  

Tűzoltók távolították el a megrongálódott épületrészt (Rohonyi D. Iván felvétele)

– A helyzetet azt is bonyolítja, hogy értesüléseim szerint a Főtér és az Egyetem utca sarkán álló épületnek több mint negyven tulajdonosa van, akik nehezen tudnak egyezségre jutni. Ebben az esetben, és nemcsak, nagyon úgy néz ki, hogy a felújítás folyamata nem volt részleteiben átgondolva. Ezért aggódom a belvárosban tavaly sebtében elvégzett felújítási munkálatok tartóssága miatt. Minél értékesebb a ház, annál több pénzt igényel a felújítása és karbantartása. A lakástulajdonosok sokszor elfeledkeznek az évi karbantartási munkálatok elvégzéséről. Pedig nagyon fontos lenne, hogy az ereszt, a csatornákat évente kitisztítsák, hogy az ősz végén lehullt levelek, növényzet ne dugaszolja el a csatornát. A másik gond a legtöbb belvárosi háznál a földszinti részek nedvesedése. Ha nem megfelelő minőségű anyaggal dolgoztak, akkor „ledobja magát a festék”. Ezért lenne jó, ha a belvárosi műemlék épületek felújításánál szakmai felügyeletet biztosítanának a műemlékvédők – fogalmazott Guttmann Szabolcs. 

Gaal György helytörténésztől megtudtuk: az Egyetem utca és a Főtér sarkán lévő többemeletes bérpalota az 1912–1913-as évben épült Kármán Aladár és Ullmann Gyula tervei alapján. A félemeleten az Első Magyar Általános Biztosító Társaság irodái voltak, amelynek címere a homlokzaton levő timpanonon is megtalálható. A felső emeleti lakásokban pedig két-, három- és négyszobás luxuslakások voltak, amelyeket aztán kiadtak. A biztosító társaságnak ez volt a második kolozsvári székhelye, az első a Ferenc József/Horea út 5. szám alatti, szintén több emeletes ingatlan volt, ahol egykor a Metropol vendéglő működött. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ