Kövesi másolt, de nem tudni, hogy plagizált is
Vissza

Kövesi másolt, de nem tudni, hogy plagizált is

A Temesvári Nyugati Tudományegyetem etikai bizottsága szerint Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész doktori dolgozata mintegy 5 százalékban tartalmaz más tudományos munkákkal azonos szöveget, de a testület nem adott választ arra, hogy ez plágiumnak minősíthető, vagy sem.

A temesvári egyetem azt követően vizsgálta meg a főügyész doktori dolgozatát, hogy Mugur Ciuvică és Sebastian Ghiţă feljelentették plágium gyanújával. A főügyész a temesvári felsőoktatási intézményben védte meg doktori dolgozatát.

A felsőoktatási intézmény etikai bizottsága által kiadott közlemény szerint a dolgozat több mint 11 500 sora közül 564, vagyis a teljes dolgozat 4,9 százaléka azonos más tudományos munkák szövegével. Közölték, összesen 4700 sort kifogásolt a feljelentő, ezért részben megalapozottnak találták a feljelentést. Ugyanakkor azt is leszögezték, mivel a szöveget nem vizsgálta meg szakértői bizottság, az etikai bizottság csak a szövegazonosságra vonatkozó megállapítást vállalja. A plágium megállapításához ugyanis nem elegendő a szövegazonosság megállapítása erre alkalmas számítógépes programmal, hanem emberi mérlegelésre is szükség van.

Kövesi doktori dolgozata körüli vita nem újkeletű, már 2012-ben is volt kivizsgálás ez ügyben, akkor megalapozatlannak találták a plágiumgyanút. Jelenleg az oktatási minisztérium hatáskörében működő Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács javasolhatja doktori címek visszavonását, amit az oktatási miniszternek is meg kell erősítenie. November elején a testület közölte, október 30-án nevezték ki azt a szakértői bizottságot, amely megvizsgálja a főügyész dolgozatát. A testület még nem közölte vizsgálódásának eredményét.

Kövesi többször kijelentette, hogy dolgozatának minden sorát ő írta, és nem plagizált. A főügyészt egyebek mellett a Victor Ponta volt miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Sebastian Ghiţă üzletember vádolta meg plágiummal. Mind Ghiţă, mind Ponta ellen több vizsgálatot is indított a korrupcióellenes ügyészség.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozs megye kikerült a vörös zónából
Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke