Bevetné az Európai Ügyészséget az uniós szankciók kijátszásának kivizsgálásában Kövesi

Bevetné az Európai Ügyészséget az uniós szankciók kijátszásának kivizsgálásában Kövesi
Laura Codruţa Kövesi azt szeretné, ha az Európai Ügyészség (EPPO) hatáskörét kiterjesztenék az Oroszország elleni uniós szankciók kijátszásának kivizsgálására, számolt be az Agerpres hírügynökség.

Erről az európai főügyész az „Együtt az igazságért” című nemzetközi konferenciáján beszélt, a nyugat-ukrajnai Lvivben. Az értekezlet témája az volt, hogyan lehetne Oroszországot felelősségre vonni az Ukrajna elleni agresszió miatt.

„Az EPPO sokkal több segítséget tudna nyújtani. Senki sem fér hozzá több információhoz, mint mi, és a koordinált határokon átnyúló vizsgálatok hagyományos módszereihez képest sokkal gyorsabb módszereket alkalmazunk” – fejtette ki felszólalásában Kövesi.

Az európai főügyész szerint az EPPO a leghatékonyabb rendelkezésre álló uniós eszköz a határokon átnyúló pénzügyi bűncselekmények feltárására. „Segítségünkkel az EU a gazdasági erejének és büntetőjogi rendszereinek teljes erejét latba vetheti azok ellen, akik segítenek kijátszani a szankciókat” – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: az EPPO készen áll „felvenni a harcot azokkal a bűnözőkkel szemben, akik eltitkolják az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk eredetét, rendeltetési helyét vagy tulajdonjogát.” Ez szerinte segíteni fog az orosz háborús erőfeszítések lassításában, és a büntetőeljárást követő lefoglalások révén még Ukrajna háború utáni újjáépítésének finanszírozásához is hozzájárulhat.

Laura Codruţa Kövesi ukrajnai látogatása során Volodimir Zelenszkij államfővel is találkozott. 

Borítókép: Facebook