Kelemen Hunor: Laura Codruţa Kövesi várhatóan indulni fog a jövő évi elnökválasztásokon

Kelemen Hunor: Laura Codruţa Kövesi várhatóan indulni fog a jövő évi elnökválasztásokon
Kelemen Hunor: Laura Codruţa Kövesi várhatóan indulni fog a jövő évi elnökválasztásokon

Az RMDSZ-nek elnöke a Prima TV-nek nyilatkozva szombaton elmondta, őszintének tartja Kövesit, aki most azt állítja, hogy nem kíván államfőjelölt lenni, de ez szerinte változhat a jövő évi EP-választások után. Kifejtette, hogy a közvélemény-kutatások rendszeresen mérik a főügyész népszerűségét, azok a megrendelt felmérések is, amelyek eredményeit nem publikusak. Ráadásul Kövesi nem is áll rosszul ezekben a felmérésekben - tette hozzá.

A NATO főtitkárhelyetteséről, Mircea Geoanáról kijelentette, hogy párttámogatás nélkül nincs sok esélye az elnökválasztásokon, és nem hinné, hogy a PSD érdekelt lenne az indításában. Már csak azért sem, mert “az a normális” szerinte, ha a PSD Marcel Ciolacut jelöli a tisztségre. “Nem tudom viszont, hogy ezt ő akarja-e. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Marcel Ciolacu államfőjelölt akar lenni” - mondta Kelemen Hunor.

Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă is lehet majd államfőjelölt, más kérdés, hogy mekkora esélye lenne a győzelemre. Azt pedig kétségesnek nevezte, hogy a PSD támogatná Ciucát a választásokon.

Az RMDSZ elnöke szerint korai még megjósolni, kik jutnak be majd a második választási fordulóba, mert az AUR vezetőjén, George Simionon kívül a jelöltek neve sem ismert még. Úgy vélte, hogy a papírforma szerint a PSD jelöltje a második fordulóba kerül, és ugyanaz elmondható a PSD és PNL esetleges közös jelöltjéről is. “Az viszont jó kérdés, hogy ki lesz ellenfél a második fordulóban” - tette hozzá.

Az USR elnökjelöltjéről azt mondta: csak akkor van esélye bejutni a második fordulóba, ha egy jó képességű politikus, és ha párt jó eredményeket ér el az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Kelemen Hunor arra számít, hogy az elnökválasztások közeledtével meglepetésjelöltek is bejelenthetik az indulásukat. Ugyanakkor megerősítette: nem kíván az RMDSZ jelöltje lenni ezen a megmérettetésen.