Kövesi: félelmet keltettem azokban, akik nyugodtan akarnak lopni
Vissza

Kövesi: félelmet keltettem azokban, akik nyugodtan akarnak lopni

Ma Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze, miután megjelent a bukaresti 18. kerületi rendőrőrsön bűnügyi felügyeletre, úgy nyilatkozott, mindennek, ami vele történik, köze van az európai főügyészi jelöltségéhez.

De – tette hozzá – ahhoz is, hogy „félelmet keltett azokban, akik nyugodtan akarnak lopni”.

„Ügyész vagyok, aki 24 éven át végeztem a dolgomat, szakmai tevékenységemmel bebizonyítottam, hogy hatékonyan harcoltam. Ügyész vagyok, aki félelmet keltett azokban, akik nyugodtan akarnak lopni Romániában” – nyilatkozta a rendőrség kijáratánál.

Újfent leszögezte, hogy mindennek, ami vele történik, köze van az európai főügyészi jelöltségéhez.

„Meglátjuk, mi lesz a vége, hogy mindaz, ami az elmúlt időszakban történt, befolyásolja-e az eljárást. Evidens és világos számomra, hogy mindennek, ami velem történik, köze van ahhoz, hogy benne vagyok ebben a folyamatban. Minden eszközzel megpróbálják megakadályozni, hogy tisztséget töltsek be” – mondta Kövesi.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály ügyészei bűnügyi felügyeletet rendeltek el az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) korábbi főügyésze, Laura Codruța Kövesi ellen, ennek keretében pedig számos tiltást fogalmaztak meg. Három tiltásról van szó, egyik pedig az, hogy nem dolgozhat tovább a legfőbb ügyészségen. Emellett nem hagyhatja el az országot, és nem beszélhet a sajtónak az őt érintő ügy részleteiről.

A bűnügyi felügyeletet ezekkel az intézkedésekkel a Nicolae Popa kiadatásáról szóló ügyben rendelték el.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály először 2018 decemberében indított eljárást Laura Codruța Kövesi ellen, miután Sebastian Ghiță volt képviselő azzal vádolta meg, hogy pénzt kért tőle annak a repülőgépnek a kifizetésére, amivel 2011-ben hazahozták Nicolae Popát Indonéziából. Kövesi akkor Románia legfőbb ügyésze volt, Popát pedig 10 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték el az Országos Befektetési Alap (FNI) ügyében. Ebben az ügyben Kövesi ellen kenőpénz elfogadása, hamis tanúzás és hivatali visszaélés gyanújával zajlik eljárás. Az iratcsomóval megbízott ügyész Adina Florea.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ