Kormányzati ígéretek nagyszabású infrastrukturális beruházásokra
Vissza

Kormányzati ígéretek nagyszabású infrastrukturális beruházásokra

Ma Ludovic Orban miniszterelnök és Lucian Bode szállításügyi miniszter jelenlétében a sétatéri volt kaszinó épülete előtt tartott szabadtéri ünnepség keretében aláírták az észak-erdélyi autópálya újabb 30 kilométeres szakaszának tervezésére és építésére vonatkozó szerződést. A szóban forgó szakasz a sztráda Magyarnádas (Nădăşelu) és Magyarzsombor (Zimbor) közötti részén található, és a tervek szerint a Spedition UMB kft., a Tehnostrade és az Electromontaj konzorcium 2023-ban fejezi be a munkát. Az eseményen elhangzottak szerint a cégeknek egy év áll a rendelkezésükre a tervek elkészítéséhez, két évet vállaltak a kivitelezésre, illetve ötéves garanciát kell vállalniuk a munkáért. Az eseményen a Kolozsvárt érintő nagyszabású infrastrukturális beruházásokról is szó esett: metró, regionális kórház stb.

Az észak-erdélyi autópályának a Magyarnádas (Nădăşelu) és Magyarzsombor (Zimbor) közötti szakaszának tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződés aláírása előtt Románia miniszterelnöke a Kolozsvárt érintő nagyszabású infrastrukturális beruházásokról ejtett szót.

Ludovic Orban elmondta: a kormány kiemelten támogatja a kolozsvári körgyűrűk, a HÉV és a metropolisz övezetben közlekedő vasút megépítését, a Kolozsvár-Biharpüspöki vasúti szakasz korszerűsítését és villamosítását (a tervek szerint a 166 kilométeres szakaszt érintő befektetés 1,8 milliárd euróba kerül), a Szászfenesen (Floreşti) építendő regionális és a kolozsvári gyermekkórház megvalósítását, valamint Emil Boc polgármester álmát, az első lépésben 16 kilométer hosszú metró felépítését. Ugyanakkor szintén kiemelt támogatásban részesítik a repülőtér fejlesztését, a légikikötőt a vasúttal összekötő, valamint a személy- és teherforgalmat biztosító úgynevezett intermodális csomópont létrehozását. Ezeknek az a feltétele, hogy 2022-ig alá kel írni a szerződéseket, 2026-ig pedig be kell fejezni a munkálatokat.

Másfél óra alatt autópályán a magyar határig?

Az eseményen a miniszterelnök kijelentette: néhány év múlva az autópálya segítségével és mindössze másfél óra vagy 1 óra és 40 perc alatt lehet majd megtenni az utat Kolozsvártól a nemrég átadott Bors II - Nagykereki határátkelőhelyig.

A kormányfő szerint Erdély fővárosa rendkívül dinamikusan fejlődik, és fontos, hogy az infrastruktúra fejlesztése is lépést tartson a várossal.

A megvalósítások fejezet részeként Lucian Bode közlekedési miniszter kijelentette: idén mintegy 25 kilométert adtak át az A3-as autópályából, de emellett 110 kilométer megépítésére kötötték meg a szerződéseket, a hiányzó 67 kilométer pedig pályáztatás alatt van. A Szilágynagyfalu (Nusfalău) - Vaskapu (Poarta Sălajului), valamint a Bisztraterebes (Chiribiş)-Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) szakaszokra novemberig kell benyújtani a pályázatot. Szerinte 2025-ig a projekt teljesen megvalósul, és 274 kilométeres autópálya vezet majd a magyar-román államhatártól Marosvásárhelyig.

A tárcavezető szerint az infrastrukturális fejlesztéseket elsősorban európai alapokból finanszírozzák, de a kormánynak eltökélt szándéka, hogy a nemzeti össztermék (GDP) két százalékát mindig erre a célra fordítsa.

Létrehozzák az Innovatív Technológiák Intézetét

Szintén a tegnap a miniszterelnök Daniel Daviddal, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorával és a felsőfokú oktatási intézmény vezetőségével találkozott, amely után a sajtónak kijelentette: Kolozsváron a kormány létrehozza az Innovatív Technológiák Intézetét, amelyet európai pénzekből finanszíroznának.

„Az értékelések szerint a BBTE az ország legjobbja. Ez elég indok arra, hogy itt legyek. Az Intelligens Európa elnevezésű uniós program keretében Kolozsváron hozzuk létre az egyik romániai innovációs intézetet lévén, hogy a város döntős az Innováció Fővárosa elnevezésű európai versenyben” – jelentette ki a kormányfő.

A rektor tanügyi kérdéseket vetett fel a kormányfőnek: Daniel David az egyetemi év kezdetéről és a felsőfokú oktatás formájáról tájékoztatta Ludovic Orbant.

„A BBTE a legnagyobb romániai egyetem, az akadémiai közösség 50 ezer személyből áll, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan, milyen módon kezdjük el az egyetemet. A kormányfőnek az oktatásnak az ország korszerűsítésében játszott alapvető szerepét hangsúlyoztam. Amennyiben nem javítunk az oktatáson, semmi esélyünk megváltoztatni Romániát” – nyilatkozta a sajtónak a rektor.

A délutáni órákban a miniszterelnök Tordán tartózkodott, ahol részt vett a megye második legnagyobb városa, illetve Aranyosgyéres és a Kolozs Megyei Tanács által kötött társulási szerződés aláírásán, amely alapján a három közigazgatási egység közösen építi meg a két várost elkerülő utat. Ugyanakkor Ludovic Orban a regionális kórház építőtelepét tekintette meg Szászfenesen, majd a választási kampány kapcsán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) illetékeseivel találkozott az egyik kolozsvári luxusszállodában.

(Borítókép: Ludovic Orban kormányfő, jobbról, illetve Lucian Bode szállítási miniszter az aláíró eseményen. Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ