Kolozsváron is bevetik a Covid-fertőzötteket kiszagoló kutyákat

Lucian Bode: Ausztria további migránsokat küldene Romániába

Kolozsváron is bevetik a Covid-fertőzötteket kiszagoló kutyákat
Az elkövetkező időszakban a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren is bevetik a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére beidomított kutyákat – jelentette be tegnap Lucian Bode belügyminiszter a kincses városban tartott sajtótájékoztatón, a Csendőrségi Bevetési Csoport felújított kaszárnyájának átadó ünnepségét követően. A tárcavezető Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus, Cliţan Sebastian Florin ezredes, illetve Emil Boc polgármester és más hivatalosságok jelenlétében adta át a 15 millió lejből felújított laktanyát, amely egykor a Honvéd utcai volt gyalogsági laktanyának adott otthont. A tárcavezető a sajtótájékoztatón arról is beszélt, Ausztria hány általa nemkívánatosnak minősített menekültet küldene Romániába, mikor bocsátják ki az első e-személyiket, illetve pontosan mi szerepel majd az egyszerű, illetve az új, biometrikus azonosító elemeket is tartalmazó, külföldi utazásra is alkalmas dokumentumon.

Lucian Bode belügyminiszter, Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus, Cliţan Sebastian Florin ezredes, illetve Emil Boc polgármester és más hivatalosságok jelenlétében ünnepélyes keretek között felavatták hétfőn a Csendőrségi Bevetési Csoport 15 millió lejes befektetésből teljesen felújított laktanyáját. Mint ismeretes, hajdanán az épület a Honvéd utcai volt gyalogsági laktanyának adott otthont.

A vallásos és katonai ünnepséget követően, amelyen Lucian Bode és a helyi hivatalosságok a pillanat fontosságát és jelentőségét ecsetelték, a belügyminiszter is több bejelentést tett, illetve válaszolt a sajtó képviselőinek a kérdéseire. – A restaurálás során figyeltek arra, hogy megőrizzék az 1885-ben átadott laktanya eredeti építészeti elemeit, amelyben jelenleg 300 csendőr fejti ki tevékenységét. A csendőrség minden helyzetben megállja a helyét, legyen az nagy tömegeket vonzó és operatív szempontból speciális figyelmet igénylő zenei fesztivál, zarándoklat, vagy sportesemény felügyelete – jelentette ki a tárcavezető.

A belügyminiszter szerint az egész Európát érintő újabb migránshullám Romániát szerencsére nem érinti annyira, ugyanis tranzitország vagyunk. – Jelenleg a Románia területén található migránsokat befogadó 6 központban összesen 751 férőhelyet biztosítunk, az igények függvényében ezeket graduálisan maximum 2739-re bővíthetjük. Jelenleg a kihasználtság aránya 70 százalék alatti. Románia az Európai Unió mintegy 2000 kilométeres külső határát őrzi, migránsok vonatkozásában a legnagyobb nyomás Szerbia felől érkezik – fejtette ki.

Elmondta: év elejétől mintegy 45 ezer migráns próbált bejutni Romániába. A belügyminiszter tudatta azt is, hogy Ausztria 81 nemkívánatos afgán menekültet akar Romániába küldeni. – Az osztrák belügy eddig nem vette fel velünk a kapcsolatot, így egyelőre csupán elméleti szintű a dolog. Tény, hogy minden személyt ellenőrzünk. Nincs szó arról, hogy Ausztria bűnözőket vagy terroristákat küld Romániába. Eddig az Európai Unió szabályainak a betartásával Ausztriából 115 külföldi személyt küldtek országunkba, amelyből 40 afgán nemzetiségű. Románia is így jár el, de nem tudom megmondani pontosan, hány polgárt küldtünk mi külföldre – jegyezte meg.

Lucian Bode tudatta: nemsokára a kincses város repülőterén is bevetik majd az új koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére idomított rendőrkutyákat. – Sokan mosollyal fogadták a hírt, ám a nagyszebeni repülőtéren végrehajtott kísérleti projekt sikerrel járt. Három rendőr kíséretében az öt kutya harminc személyt ellenőrzött, amelyből heten gyanúsak voltak. A kutyáknak sikerült kiszűrniük egy személyt, akinek három héttel korábbi pozitív teszteredménye volt, egy másikat, akinél a helyszínen végzett gyorsteszttel és a későbbi PCR-teszttel igazolták a koronavírus-fertőzést. Emellett két személyt karanténba helyeztek, miután a gyorstesztjük negatív lett, de nem kaptak védőoltást. További három negatív gyorsteszttel rendelkező személyt szintén elkülönítésbe küldtek, mert még nem kapták meg az ismétlőoltást – mondta. Közölte: nemsokára a speciális kutyák a kolozsvári repülőtéren szolgálnak majd. A Szabadság érdeklődésére sem a belügyminiszter, sem a légikikötő vezérigazgatója, sem a prefektus nem tudta megmondani, erre pontosan mikor kerülhet sor.

Lucian Bode tájékoztatott: az első e-személyiket szeptemberben vehetjük majd át. – Augusztus 18-ig százan kérvényeztek e-személyit. A külföldi utazásra is alkalmas dokumentum nem tartalmazza majd a vércsoportot, a lakcím pedig a hátoldalán lesz. Az egyszerű e-személyin lesz a zászló, a biometrikuson pedig címer – mondta. A tárcavezető enyhén szólva furcsának találta, hogy a tavaly novembertől idén márciusig tartó közvita során senki sem vetette fel, gendert vagy nemet írjunk a személyire. – Az európai normákra is vonatkozó kormányhatározatban az áll: Romániában a személy genderje férfi vagy nő lehet – szögezte le a belügyminiszter.