Elstartolt a Farkas utca felújítása

Elstartolt a Farkas utca felújítása
Elkezdik a Farkas utca felújítását január 26-tól, azaz mától a Színház/Emmanuel de Martonne utca és a Farkas utcai templom között – tájékoztatott keddi közleményében a polgármesteri hivatal.

Elsőként a páratlan házszámok felőli járda munkálatai zajlanak, ezért tilos lesz parkolni a Farkas utca munkálatokban érintett szakaszán, és a meglévő parkolókat is felszámolják. A gyalogosforgalomra a páros házszámok felőli járdán lesz lehetőség. A kocsiforgalom számára egyetlen sávot biztosítanak, tilos lesz majd megállni a Színház/Emmanuel de Martonne utca és a Farkas utcai templom közötti szakaszon. A munkálatokat az Astor Com Kft kivitelezi.

Mint arról korábban már írtunk, a Farkas utca felújítása jelentős átalakításokat feltételez. Megszűnik például az egyetem melletti és előtti parkoló, visszahelyezik eredeti helyére, a piarista templom előtti kis térre a 20. század közepén a Szentpéteri templom mögé költöztetett Mária-oszlopot, ugyanitt szökőkút is lesz, az egyetem és a református templom előtt további tereket alakítanak ki.

A felújítás során tervezett módosításokkal elsősorban gyalogosövezetté alakítják a térséget, a tervek szerint az egész övezetben visszaszorítják az autósforgalmat, a járművek csak 20 km/h sebességgel közlekedhetnek majd. A Bethlen/Hermann Oberth és Gaál Gábor utcák közötti, vagyis a református templomtól a levéltárig terjedő útszakaszon városi kertkoncepció fog érvényesülni a jelenlegi lepusztult zöldszegélyek helyett. A Farkas utca és környékének mintegy 26 ezer négyzetméteres területére több mint 250 fát ültetnek, környezetkímélő közvilágítás lesz, korszerű városi köztéri bútorzat, 90 bicikliparkolót, 5 bicikli-töltőállomást és 2 elektromos busz-töltőállomást létesítenek. Folytatódik az utcában a Petőfi/Avram Iancu utcai bicikliút másfél méteres szélességben, föld alá kerülnek a kábelek.

Érdekes „apróságok” is megbújnak a felújítási tervekben. Például az egyetem bejáratához vezető „szőnyegen” a gránitlapokra bronzbetűkkel írják fel a mindenkori rektorok nevét. Áthelyezik a nevét viselő iskola előtti jelenlegi helyéről Emil Racovita mellszobrát, eltűnik az utca közepéről a keskeny füves sáv a református kollégium előtt, innen egy csendes városi ligetet alakítanak ki, amelyből a Szent György szoborhoz kiérve hirtelen meglepetésként látványosan feltárulkozik az impozáns templomhomlokzat. A tér sarkában kis csorgókút lesz feszített víztükörrel, és a tervek szerint a megfelelően kivilágított romkert is az utca részévé válna. A Farkas utca értékes faállományának 51 példányát megőrzik, hét alulfejlett vagy rosszul telepített hársfát új csemetékkel helyettesítenek, öt gyógyíthatatlan példány helyett is másikat ültetnek, és az Erdélyi Iskola szoborcsoport melletti két fenyő helyét is hársfák veszik át.

Bár a parkolás tilos, de a Farkas utcában működő iskolák számát tekintve (négy líceum van ott) nem elhanyagolandó, hogy a felújított utcákon is lehetőség lesz a gyerekeket akár személyautóval az iskola közelébe vinni: a Király/I. C. Bratianu utcáról az egyetem épülete és az egyetemiek háza közötti Színház/Emmanuel de Martonne utcára hajtva, majd onnan a Farkas utcára a református templom irányába kifordulva, végül a Minorita/Hermann Oberth utcában visszatérve a Király utcába; illetve a Király utcából behajtva a Sámi László/Gaál Gábor utcába, onnan a Farkas utcába, majd a Bethlen/Baba Novac utcán visszajutva a Király utcába.