Kazah filmek fesztiválja Kolozsváron
Vissza

Kazah filmek fesztiválja Kolozsváron

A Kazah Köztársaság Romániai Nagykövetsége november 23–25. között szervezi meg a Kazah filmek fesztiválját, a kazah alkotásokat felvonultató seregszemle helyszíne a kolozsvári Győzelem mozi, áll a szervezők közleményében.

A fesztivál nyitónapján felavatják a Kazah Köztársaság kolozsvári tiszteletbeli konzulátusát, ugyanakkor aláírnak egy együttműködési szerződést Kolozsvár és Karaganda városa között, ezen a kazahsztáni településen él ugyanis a legnagyobb román közösség, olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy 25 éves a kazah–román partnerség, a filmfesztivál tehát ezt is hivatott ünnepelni.

A rendezvényen jelen lesz a Kazah Köztársaság romániai nagykövete is, Daulet Batrashev, aki részt vesz a konzulátus avatóünnepségén, emellett közintézmények képviselőivel, kultúrával foglalkozó személyekkel és vállalkozókkal is fog találkozni, a két ország közötti kapcsolat továbbfejlesztésének érdekében.

A fesztivál alatt öt kazah filmet tekinthetnek meg az érdeklődők Győzelem moziban, a vetítésekre a belépés ingyenes.

November 23-án, csütörtökön este fél héttől Sergey Snezhkin rendező Így álltak a csillagok (2016) című filmje látható. Pénteken Rustem Abdrashev két alkotását is megtekintheti a közönség: este hat órától az idén bemutatott Kazah kánság: A gyémántkard című alkotást, amelyet követően az egyik főszereplővel, Ingkar Abdirash színésznővel találkozhatnak a nézők, majd fél kilenctől a 2008-ban bemutatott Ajándék Sztálinnak című filmet vetítik.

A rendezvény zárónapján, szombaton délután hat órától Sergei Bodrov JR és Ivan Passer rendezőpáros Nomád című 2005-ös moziját, majd este nyolc órától az Ermek Tursunov által írt és rendezett Az öreg című alkotást (2012) vetítik.

(Borítókép: Jelenet a Kazah kánság: A gyémántkard című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ