Kató Emőkét díjazták Bukarestben
Vissza

Kató Emőkét díjazták Bukarestben

A 11. Bucharest Fringe – Független Színházak Maratonján Kató Emőke színművész nyerte megosztva a legjobb női főszereplőnek járó elismerést a kolozsvári Reactor független színházi társulat Andrei Măjeri által rendezett Minden, amit elvett tőlem Alois (Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois) című román és magyar nyelvű előadásában nyújtott alakításáért.

Kató Emőkét „azért az erőért és érzékenységért” díjazták, „amellyel megalkotta az Alzheimer-kórban szenvedő karaktert, annak tehetetlenségbe és feledékenységbe zuhanását”. A színművészt ezért a szerepéért idén júliusban a Román Színházi Szövetség (UNITER) is a legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel díjazta.

A bukaresti fesztivál legjobb női főszereplőnek járó díját idén megosztva ítélték oda: Kató Emőke mellett Katia Pascariu színművészt is elismerték az ADO színházi társulat és a Replika Színházi Oktató Központ (Centrul de Teatru Educațional Replika) közös produkciójában, a Toată liniștea din lume című előadásban nyújtott teljesítményéért. Az indoklás szerint Katia Pascariu „olyan színésznő, aki akár kellékek és díszlet nélkül is képes univerzumokat létrehozni”.

A legjobb előadásnak járó díjat a Vanner Collective és az Apollo111 színházi társulatok Cassandra című közös előadása érdemelte ki, amelyet Leta Popescu rendezett. Az indoklás szerint az „életteli, gazdag, erősen a jelenben lehorgonyzott” előadás két „kiemelkedő” színésznője „teljes mértékben hozzájárul a rendezői koncepció megvalósulásához”.

A maraton programjába beválogatott előadások többsége néhány napig még megtekinthető online a bfringe.ro honlapon keresztül: a Minden, amit elvett tőlem Alois (Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois) október 28-ig, a Toată liniștea din lume és a Cassandra pedig október 29-ig nézhető.

(Borítókép: Kató Emőke a Minden, amit elvett tőlem Alois című előadásban. Fotó: Bogdan Botaș)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ