Jelentősen megújulhat a közszállítási vállalat gépkocsiparkja
Buszokat, elektromos buszokat, villamosokat is vásárolnának
Buszokat, elektromos buszokat, villamosokat is vásárolnának
Vissza

Jelentősen megújulhat a közszállítási vállalat gépkocsiparkja

Megosztotta a feladatokat a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP): előbbi elsősorban környezetkímélő tömegközlekedési járműveket vásárol a közeljövőben, utóbbi pedig autóbuszokat. Az elmúlt időszakban több akadály gördült a villamosok vásárlása elé, ezekből sajnos nem sikerült újabb hatot vásárolnia a CTP-nek, de az ötven autóbusz beszerzése sem járt egyelőre sikerrel. Emil Boc polgármester már évek óta kergeti a svájci kormánytól származó hitelből vásárlandó elektromos autóbuszok délibábját is, konkrétum viszont eddig még nem történt – talán márciusban megérkeznek majd az elsők. Állítólag a helyhatóság átnyergelt az európai pénzek lehívására, s újabban a regionális alapokra bazíroznak. A közszállítási vállalat illetékesei azt nyilatkozták: az újabb beszerzési hullámban nem az eredetileg eltervezett 50, hanem tízzel több rövidebb autóbuszt vásárolnának.

Kolozsvár önkormányzata, illetve a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) különböző elképzelés alapján, ugyanakkor különböző forrásokból igyekszik korszerűsíteni a tömegközlekedést. A polgármesteri hivatal környezetbarát megoldásokra törekszik, a CTP pedig elsősorban hagyományos buszokban gondolkodik. Mint ismeretes, nemrég különböző eljárási ügyek miatt kudarcba fulladt a CTP-nek 6 újabb villamosra és 50 rövid autóbuszra tett vásárlási kísérlete. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal illetékeseivel folytatott többszöri egyeztetések során a CTP illetékesei arra a következtetésre jutottak, hogy a helyhatóság hatáskörébe tartozó közüzem az egyik kereskedelmi banktól felvett 20 millió eurós kölcsönből nem a jelenleg is használatban levő hosszú, hanem rövidebb, pontosabban 12 méteres autóbuszokat vásárol majd, a városháza pedig, európai pénzek lehívásával, villamosokat, trolibuszokat és elektromos autóbuszokat szerez be.

Hányat, miből, s honnan?

A közszállítási vállalat bejelentette: változnak az eredeti tervek, s ha már meg kell ismételni a licitet, nem 50, hanem 60 rövid autóbuszba fektet. A korábbi, a versenytárgyalás lebonyolítását felülvizsgáló bukaresti hatóság által érvénytelenített beszerzési eljárás nyertese a német érdekeltségű Mercedes volt. A CTP villamosokat is vásárolt volna még, egészen pontosan hatot. Két cég is jelentkezett, pontosabban a lengyel Pesa és a hazai Astra, de mindkettő dokumentációját hiányosnak ítélték. Emil Boc nemrég bejelentette: tervei szerint 10 villamossal és 20 trolibusszal egészítené ki a tömegközlekedési vállalat járműparkját, s ha még marad pénz, akkor még vásárolnak továbbiakat. Kijelentését Ovidiu Câmpean, a városháza egyik igazgatója egészítette ki: az európai alapokból nem 25, hanem 36 millió eurót lehetne lehívni erre a célra, abban az esetben, ha más városok kevesebb pénzre nyújtanak be igényléseket. Eddig 2012-ben négy új lengyel villamost, két évvel később negyven, szintén lengyel, Solaris típusú autóbuszt vásároltak. Ezt követően, pontosabban 2015-ben, tíz rövid autóbusszal, tavaly és idén pedig húsz új trolibusszal bővült a közszállítási vállalat jármű- parkja. Jelenleg a végéhez közeledik 15 hosszú autóbusz és 10 elektromos „kisbusz” vásárlása. A városháza illetékesei szerint az elektromos autóbuszok jövő év márciusáig forgalomba állnak. A tíz jármű beszerzését 85 százalékban a svájci kormány támogatja, a helyhatóságnak csupán a fennmaradó pénzt kell előteremtenie.
{Tovább olvasható még 348 szó.}
A városháza és a közszállítási vállalat szakemberei által végzett mérések azt mutatják: az előző évhez képest 2016-ban 3,52 százalékkal nőtt a CTP által közszállítással lefedett terület. Emlékeztetnek: meghosszabbították a 19-es (Széchenyi tér–Monostor lakónegyed, Edgar Quinet utca), a 23-as, a 26-os, a 36B, a 48-as és az 50-es autóbusz útvonalát,
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis bejelentette, hogy ismét indul ...
Idegek játéka
Kolozsvári Pride – Andreas ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ