Így tudta meg Saoirse Ronan, hogy Oscarra jelölték Lady Bird szerepéért
Vissza

Így tudta meg Saoirse Ronan, hogy Oscarra jelölték Lady Bird szerepéért

Barátnője házában több adagnyi konfettiesőt kapott a nyakába és lufikat Saoirse Ronan, akivel így közölték a jó hírt: Oscar-díjra jelölték a Lady Bird című filmben nyújtott alakítása miatt.

A színésznő el is felejtette, hogy aznap esedékes az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala, a hírt barátnője titokban követte az interneten. Amikor kiderült, hogy Greta Gerwig rendezőt (akinek ez az első önálló rendezése) is jelölték a Lady Birdért, akkor Saoirse Ronan könnyekben tört ki. “Őrület, hogy ő minden idők ötödik női rendezője, akit valaha Oscar díjra jelöltek. Nagyon büszke vagyok rá. Megérdemli. Nagyszerű filmkészítő, és az egyik legjobb filmet rendezte.” – nyilatkozta a BBC-nek adott interjúban a filmcsillag.

Saoirse Ronan különleges keresztnevéről is beszélt (jelentése az imdb.com szerint: szabadság), amelyről sokan még Írországban sem hallottak: – Gyerekkoromban azt szerettem volna, ha Sarah-nak vagy Hannah-nak hívnak, ám később, minél biztosabb lettem a személyiségemben, és minél világosabban láttam, hogy milyen szeretnék lenni, egyre inkább képes lettem a sajátomnak érezni a nevemet.

A színésznő egyébként kicsit az alteregójának érzi a filmben alakított tinédzsert, olyannak látja, amilyen abban az életkorában ő maga is lenni szeretett volna. “Nem halad a nyájjal. Nagyon öntudatos és tele van önbizalommal. Ha nem is tudja pontosan, mit akar vagy mit szeretne mondani, azt pontosan tudja: valamit tenni fog, valamire viszi.”

Saoirse Ronan Bronxban (New York) született, ír család egyetlen gyermeke, apja (Paul Ronan) is színész. Hároméves korában Írországba költöztek, Saoirse Doublinban nőtt fel.

A Lady Bird az idei Oscar-díjak egyik nagy várományosa: öt jelölést kapott a legjobb színészgárda, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő (az anyát alakító Laurie Metcalf) kategóriában. Saoirse Ronan-nak ez a harmadik Oscar-jelölése, az elsőt alig 13 évesen, az Atonement című filmben nyújtott alakításáért kapta. A Lady Birdben alakított szerepéért Golden Globe díjat kapott. A felnövéstörténet egy anya és rá nagyban hasonlító tinédzser lánya viharos kapcsolatát boncolgatja, van benne humor, pátosz, érzelem, egyben merész, új hangnemben nyúl a témához. A The Rotten Tomatoes filmes portálon a tavaly december elsejei bemutatót megelőző napokban 100%-os értékelést kapott (azóta ez 99%-ra szelídült, a 235 kritikából 233 értékelte maximálisan), ezzel rekordot döntött a portál történetében, ami nagyjátékfilmek kategóriában igen ritka. A nézők értékelése 81%-os (közel 16 ezer szavazat), az imdb.com filmes portálon pedig 7.8-as értékeléssel szerepel (szinte 47 ezer szavazat). A filmet Amerikában február 23-án kezdik vetíteni országszerte, addig csak válogatott mozikban látható. Magyarországon március 1-jén mutatják be a port.hu szerint, romániai bemutatójáról nincs adat.

„Anyjával” (Laurie Metcalf, balra) és Greta Gerwig rendezővel (középen) a Golden Globe-on


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ