Idén is szavazhatnak a kolozsvári diákok a Fiatal Közönség Díjra
Vissza

Idén is szavazhatnak a kolozsvári diákok a Fiatal Közönség Díjra

A fiatalok film és a kritikus gondolkodás iránti szenvedélyének erősítéséért hozta létre 2012-ben az Európai Filmakadémia a Fiatal Közönség Díj nemzetközi projektet, amelynek keretében diákok dönthetnek az év legjobb európai ifjúsági filmjéről. Az esélyes alkotásokat közösen nézik meg, majd szakemberek segítségével beszélik meg a látottakat. A hatodik alkalommal meghirdetett közönségdíjra 34 ország 55 városában, köztük Kolozsváron is szavazhatnak 12 és 14 év közti fiatalok – olvasható a kolozsvári programot lebonyolító EducaTIFF közleményében.

Ahogy az eddigi években, idén is május első hétvégéjén zajlik a Fiatal Közönség Díj, május 5-én,  vasárnap délelőtt 10 órától az 54 városban egyszerre kezdődik a maratoni filmvetítés, amely során mindhárom jelölt alkotás megtekinthető. A kolozsvári fiatalok a Győzelem moziban nézhetik meg a közönségdíjra esélyes alkotásokat, mindhárom filmnek ez lesz a romániai bemutatója. A rendezvényre a belépés ingyenes.

A díjra esélyes alkotások mindegyikében a nézőkkel hasonló korú hősök és hősnők szerepelnek. A maratoni vetítés Christian Lo Los Bando című rendezésével indul, a film Aksel és Grim, két jó barát kalandjait mutatja be, akik rockbandájukkal részt szeretnének venni egy országos versenyen. Az ötletet a szülők nem támogatják, és Aksel hangja sem túl kiváló, de Grim nem tudja, hogy mondja ezt el neki.

Szintén az esélyesek között szerepel Toby MacDonald Old Boys című filmje, amely a Cyrano de Bergerac-történetet egy fiú bentlakásba helyezi át. A fiúk „a legerősebb éli túl” mottót követik.

Johan Timmers rendező Fight Girl című filmjére is szavazhatnak, amelyben Bo az új holland kickbox-bajnok akar lenni. A lány, akinek temperamentuma gyakran zavarja barátait, családját, a film alatt megtanul önálló döntéseket hozni.

A vetítéseken részt vevő fiatalok szavazhatnak a kedvenc filmjükről, a szavazatokat közvetítik az Európai Filmakadémiának. A szavazatok összesítése után a legjobb európai ifjúsági filmet egy ceremónián hirdetik ki – az esemény élőben követhető a yaa.europeanfilmawards.eu weboldalon, vasárnap este 8 órától.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ