Rangos filmdíj sorsáról dönthetnek a tizenéves romániai fiatalok

Rangos filmdíj sorsáról dönthetnek a tizenéves romániai fiatalok
Több országhoz hasonlóan a romániai 12-14 éves korosztály tagjai is szavazhatnak az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) jelöltjeire: olasz-francia, norvég és ír-luxemburgi film közül választhatnak a fiatal zsűritagok.

Az idei jelöltekről kétlépéses folyamatban született döntés, az utolsó fázisban pedig 38 ország fiatal zsűritagjai tekintik meg az alkotásokat, tapasztalt filmes oktatók irányításával megvitatják a látottakat, majd kiválasztják az általuk legjobbnak tartott alkotást. Romániában a szavazást a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) EducaTIFF elnevezésű filmoktatási programja szervezi.

A járványhelyzet miatt a filmek megtekintése online zajlik április 21. és 24. között, a fiatalok pedig április 9-ig jelentkezhetnek zsűritagnak egy formanyomtatvány kitöltésével, amely a tiff.ro weboldalon is megtalálható. 

A három jelölt film egyike a Pinocchio című olasz-francia alkotás, amelyet Matteo Garrone rendezett. Carlo Collodi klasszikus meséjének új feldolgozásában, amely a 2020-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Roberto Benigni alakítja Geppettót, az öreg fafaragót, akinek bábuja, Pinokkió varázslatos módon életre kel.

Az EFA Fiatal Közönség Díjának másik jelöltje az Át a határon című norvég háborús filmdráma, amelyet Johanne Helgeland rendezett. A történet 1942 decemberében játszódik, amikor a megszállt Norvégiában négy gyermek menekül a nácik elől (közülük ketten zsidók), céljuk pedig Svédország. A film valós eseményekre épül.

A harmadik jelölt az ír-luxemburgi koprodukcióban készült Wolfwalkers című animációs film, amelyet Tomm Moore és Ross Stewart rendezett. Az alkotás az 1600-as években, a babonák világában játszódik Írországban, ahol egy kislány a farkasok ellenségéből a barátjukká válik.

Április 25-én, vasárnap a fiatal zsűritagok részt vehetnek a megtekintett filmekkel kapcsolatos beszélgetéseken, majd – szintén online – adhatják le szavazataikat kedvencükre és ezen a napon a nyertest is kihirdetik: a yaa.europeanfilmawards.eu weboldalon élőben közvetített díjátadó ünnepségen derül ki, hogy melyik alkotás lesz az év legjobb, tinédzsereknek szóló filmje.

(Borítókép: jelenet a Pinocchio című olasz-francia alkotásból)