Holnaptól vetítik a colectiv filmet a kolozsvári mozikban
Vissza

Holnaptól vetítik a colectiv filmet a kolozsvári mozikban

Február végétől Kolozsváron is vetítik a colectiv című filmet. Alexander Nanau rendezését február 28-tól a Művész, a Győzelem és a Florin Piersic (volt Köztársaság) moziban tekinthetik meg az érdeklődők. A „colectiv” a néhány évvel ezelőtt Bukarestben bekövetkezett tragédia utáni első évet mutatja be, a film a rendszer és az emberek, az igazság és a manipuláció, a személyes és a közérdek közötti ellentétről, a bátorságról és az egyéni felelősségvállalásról szól, olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben, amelyből az is kiderül, hogy számos fesztivál műsorán szerepelt már az alkotás.

„A Colectiv-klubban történteket mindenki traumaként élte meg. Mint minden traumatizált egyén, a traumatizált társadalom is könnyen manipulálhatóvá válik, amely hajlamos elhinni a hazugságokat. A Colectiv-tragédia után nyilvánvaló volt az ötlet, hogy készítsek egy filmet, amelyből jobban megértjük, hogyan működik a társadalom, illetve a polgár és az állam közötti kapcsolat. A sajtót figyelve egy éven keresztül belülről és valós időben követhettem az újságíróknak az állami hatóságokkal az igazság érdekében vívott harcát, amelynek során a hatóságok lelkiismeretfurdalás nélkül manipulálták a közvéleményt, és szándékosan eltitkolták az egészségügyi rendszerben virágzó korrupciót, miközben a szemük sem rebbent az áldozatok elhunytakor" nyilatkozta Alexander Nanau rendező.

A filmet először a Velencei Nemzetközi  Filmfesztiválon mutatták be. Ez az első román dokumentumfilm, amelyet beválogattak a rangos olasz fesztivál műsorába, de vetítették a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is. A produkciót beválogatták más európai fesztiválok műsorába is, mint például a Zürichi Filmfesztiválra, ahol a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat is megkapta. Jelenleg a „colectiv” résztvesz a  Sundance Filmfesztiválon is, amely világszerte az egyik legfontosabb független filmes rendezvény.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Intenzív osztályon a brit kormányfő, a ...
Tíz újszülöttnél mutatták ki a ...
Idén már biztosan nem lesznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ