Román állami kitüntetést utasít vissza Alexander Nanau rendező

Román állami kitüntetést utasít vissza Alexander Nanau rendező
A számos nemzetközi elismerésben részesült, valamint a 2021-es Oscar-díjra is jelölt colectiv című dokumentumfilm rendezője, Alexander Nanau Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem hajlandó átvenni a neki szánt, kulturális érdemekért járó román állami kitüntetést Klaus Iohannis államelnöktől.

A rendezőt a Román Kultúra Napján, január 15-én tüntetnék ki kulturális érdemeiért, amivel kapcsolatban kedden közzétett nyílt levelében úgy fogalmazott: képmutatás lenne részéről, ha a romániai kulturális szektor jelenlegi, precedens nélküli krízishelyzetében átvenne egy ilyen elismerést.

„Úgy gondolom, hogy a román állam a kultúra napját nem szimbolikus ünneplésre és kitüntetések átadására kellene használja, hanem annak a megoldásnak a bejelentésére, amellyel az évek óta Románia legerősebb nagykövetének és a járványhelyzet előtti időszakban kiemelkedően fontos gazdasági szereplőjének is számító kulturális szektort kívánja megmenteni. Mostanáig ugyanis csupán szónoklatok formájában születtek meg a román kultúripar megmentésére tett javaslatok, én pedig nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy egy ennyire esszenciális dolgot csak szimbolikusan támogassanak” – fogalmazott bejegyzésében a dokumentumfilmes és hozzátette: a kialakult helyzet kezdete óta az alkotók hiába javasoltak többször is megoldásokat a hatóságoknak a csőd szélén álló ágazat megmentésére, ezekből azóta sem valósult meg semmi.

A rendező nyílt levelében kitért a román filmipar válságára, szerinte ugyanis a hatóságok március óta csak rontottak a helyzeten tétlenségükkel, így az ágazat intézményei gyakorlatilag a „klinikai halál” állapotába kerültek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy színház- vagy filmművészeti egyetemet frissen végzett fiatalnak jelenleg az egyedüli lehetősége az országból való elvándorlás valahová, ahol az államvezetés tiszteli a kultúrát és tesz annak életben tartásáért. Bejegyzését a rendező azzal zárta, hogy a franciaországi mintához hasonló párbeszéd vagy nyilvános vitalehetőség felajánlását várja Klaus Iohannis államelnöktől a romániai kultúra megmentésére.