BAFTA-díjra jelölték a colectiv című dokumentumfilmet

BAFTA-díjra jelölték a colectiv című dokumentumfilmet
Közzétette az idei BAFTA-díjak esélyeseinek listáját a Brit Film- és Televíziós Akadémia: Alexander Nanau colectiv című dokumentumfilmjét és a Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirbyt is díjra jelölték.

Az azonos nevű szórakozóhely 2015-ös tragédiáját feldolgozó colectiv című román alkotás egyedüli nem angol nyelvű filmként erős mezőnyben versenyez a legjobb dokumentumfilm kategóriájában. Olyan alkotásokkal került fel a listára, mint a David Attenborough által rendezett A Life On Our Planet, Bryan Fogel The Dissident című filmje, a Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher) című ismeretterjesztő film, amelyet Pippa Ehrlich és James Reed rendezett, valamint Jeff Orlowski alkotása, a Társadalmi dilemma (The Social Dilemma).

A legjobb rendező díjára négy női jelölt is esélyes: Chloe Zhao A nomádok földje Golden Globe-díjas rendezője, Shannon Murphy (Babyteeth), Jasmila Žbanić (Quo Vadis Aida) és Sarah Gavron (Rock), továbbá Thomas Vinterberg (Another Round) és Lee Isaac Chung is versenybe száll a díjért, akinek Minari című filmje szintén Golden Globe-esélyes volt idén.

A legjobb filmnek járó BAFTA-díjért A nomádok földje (Nomadland), A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7), a The Father, a The Mauritanian és az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) maradt versenyben.

A legjobb színész díjára jelöltek között van Chadwick Boseman (Ma Rainey - A blues nagyasszonya), Anthony Hopkins (The Father), Riz Ahmed (The Sound of Metal), Adarsh Gourav (The White Tiger), Mads Mikkelsen (Another Round) és Tahar Rahim (The Mauritanian). A legjobb színésznő díjára esélyes Frances McDormand (A nomádok földje), Bukky Bakray (Rocks), Radha Blank (The Forty-Year-Old Version), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman), Wunmi Mosaku (His House) és Alfre Woodard (Clemency).

A legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában a Még egy kört mindenkinek (Druk, rendező Thomas Vinterberg), a Dorogije tovarishchi (Dear Comrades!, r. Andrej Koncsalovszkij), a Nyomorultak (Les misérables, r. Ladj Ly), a Minari (r. Lee Isaac Chung) és a Quo vadis, Aida? (r. Jasmila Žbanić) kapott jelölést.

Az év legjobb brit filmjének járó díjat a Calm With Horses, a The Dig, a The Father, a His House, a Limbo, a The Mauritanian a Mogul Mowgli, az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman), a Rocks vagy a Saint Maud kaphatja.

A további kategóriák jelöltjeinek listája a www.bafta.org weboldalon böngészhető. A BAFTA díjait két ceremónián adják át április 10-én és 11-én, mindkettőt virtuálisan a Royal Albert Hallból fogják közvetíteni.

(Borítóképen a legjobb dokumentumfilm díjára esélyes alkotások)