Folytatnák a korszerű Kolozsvár kiépítését
Vissza

Folytatnák a korszerű Kolozsvár kiépítését

Bár idén Kolozsvár város kevesebb pénzből gazdálkodhat, a helyi adók és illetékek nem növekednek, az eddig fontosnak tartott közpolitikák nem változnak – emelte ki Emil Boc polgármester a 2018-as költségvetés-tervezet kapcsán tartott tegnapi közvitán. A város idén körülbelül 257 millió eurós költségvetéssel rendelkezik, míg tavaly ez az érték 295 millió euró volt – vázolta a városvezető. Mint mondta, a 28 milliós csökkenés annak tulajdonítható, hogy – kedvezőtlen kormányzati döntések – folytán jelenleg a helyi közigazgatás a lakosok jövedelemadójának 43 százalékát kapja. Ennek az aránynak 60-70 százalék körülinek kell lennie ahhoz, hogy a város legalább a 2017-es költségvetéssel rendelkezhessen.

A város egyik kulcsfontosságú projektje a metropoliszövezeti, körülbelül 38 kilométeres körgyűrű; idén kidolgozzák az általános és területi városrendezési terveket, összeállítják a technikai dokumentációt – tudatta Emil Boc. Az infrastrukturális fejlesztések sorában említette továbbá a Mărăşti negyedbe, valamint a Törökvágásra tervezett két felüljárót, amelyek megvalósítására idén licitet írnak ki. Felújítják továbbá a Gyár utcai, korszerűsítik a Garibaldi és a Porcelán utcai hidat.

– Továbbra is fenntartjuk azt az álláspontot, hogy a korszerű Kolozsvár legfontosabb pilléreit a megfelelő közszállítás, az egészségügyi és oktatási intézmények képezik – hangsúlyozta a polgármester. Ennek megfelelően, a városvezetés az alacsonyabb költségvetési keret ellenére sem csökkenti az oktatásnak és egészségügynek, a kulturális intézményeknek, a sporttal kapcsolatos fejlesztéseknek, valamint a civil szervezeteknek szánt támogatási összegeket. Emil Boc felhívta a figyelmet arra, hogy a Clujana városi kórház az önkormányzat támogatása nélkül már bezárt volna, de a város fontosnak tartja ennek az intézménynek a fenntartását, és fejlesztését, mint ahogyan a többi kórháznak a támogatását is. Az egészségügyi intézményeknek, városi kórházaknak, iskolai rendelőknek szánt összeget tavalyhoz képest 44 százalékkal növelték.

Idén is folytatódik az iskolák és óvodák korszerűsítését célzó program, illetve két új bölcsődét létesítenek. Mindezek mellett a város évről évre növeli az általános és középiskolai tanulmányaikat folytató diákoknak szánt érdemösztöndíjak keretét, idén ez több mint 11 ezer lej. Az oktatásügyi támogatás egyébként 63 százalékban a helyi, és csak 37 százalékban állami költségvetésből származik – mutatott rá a polgármester.

A környezetvédelmi célú fejlesztések tekintetében Emil Boc közölte: folytatódik a parkosítás, és az elhanyagolt parkok életre keltése. A Tóközben például a városnak immár rendelkezésére áll az erre a célra szánt terület, és rövidesen telekkönyvezik azt a félhektárnyi kiterjedésű telket a Monostor negyedben is, amelyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó, különböző sporttevékenységekre alkalmas létesítményt hoznának létre. Korszerűsítik továbbá a Hunyadi (Ştefan cel Mare) téri, az Tyúkpiac (I. L. Caragiale)-téri, és a Hétvezér (Piaţa 14 iulie) téri parkokat. A városban ugyanakkor száz föld alatti szeméttárolót nyitnak meg különböző helyeken, amelyek lehetővé tennék a szelektív hulladékgyűjtést.

Elkezdődhetnek továbbá a Tűzoltók tornyának felújítási munkálatai, a Szamos partjainak rendezése pedig tervezési szakaszban van – tudtuk meg. A Vasutasok parkjának, a Farkas (M. Kogălniceanu) utcának, valamint a Fellegvár környékének korszerű átalakításával kapcsolatban elkezdődött a közvita – összegezte Boc.

Idén körülbelül száz szociális lakrész készül el, a Köves (Sighişoarei) és a Gyimesi (Ghimeşului) utcákban. A polgármesteri hivatal ugyanakkor úgy döntött, hogy bizonyos részét fedezi azon polgárok lakbérének, akikről a törvény által meghatározott keretek között megállapítható, hogy a társadalom peremére szorultak, vagy ennek veszélye fenyegeti őket – jegyezte meg a városvezető. Összességében a szociális segélyezés területén 2018-ban 13 százalékkal költene többet a város tavalyhoz képest.

Emil Boc kiemelt fontosságúnak nevezte a közszállítási hálózat bővítését, a város utcáinak modernizálását, a forgalom tehermentesítését is. Elmondta, a fejlesztésekre szánt költségvetés 48 százaléka (376 millió lej) ezekre a területekre irányul.

Szót ejtett arról, hogy elkezdődnek például a Kőkert (Haşdeu), Kalányos (Primăverii), Kolozsmonostor (Mogoşoaia), Fehérvögy (Albac), Szemere (Trotuşului), Köves (Sighişoarei), Borháncs (Liviu Rebreanu), Pata (Nicolae Titulescu) utcai, Szénatéri (Cipariu-téri) parkolók munkálatai; elektromos kocsik számára töltőállomásokat helyeznek üzembe a Főtéri autóparkoló közelében és Mócok útja 1.–3. szám alatti parkolóban. Tanulók, nyugdíjasok továbbra is ingyen utazhatnak a közszállítási vállalat járművein. És legkésőbb májusra 11 elektromos buszjárművet üzemelnek be a városban.

A közvitán többek között elhangzott egy olyan javaslat, hogy a Külső-Közép (Dorobanţilor) utat villamos-, (adott esetben metróvonal) kösse össze a Tóközzel, Györgyfalvi negyeddel, illetve az, hogy legalább a trolibuszforgalom indulhasson be a sugárúton. A polgármester elmondta, idén új trolibuszokat és villamosokat is vásárol a közszállítási vállalat, és a metrónak is elkészítik a szakemberek a megvalósíthatósági előtanulmányát, amely valóban része lehet a város jövőképének.

A közvitán felszólalt Horváth Anna volt alpolgármester, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is, aki a gyermekvállalási kedv rendkívüli csökkenésére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy az országban élő fiatal, többgyermekes családokat az önkormányzatnak is támogatnia kellene. Konkrét javaslata az volt, hogy csökkentsék az ingatlanadót azokra a száz négyzetméter alatti alapterületű lakásokra, amelyekben háromgyermekes családok élnek, illetve töröljék el ezt az illetéket a több mint háromgyermekes családok esetében, akik ekkora lakrészekben élnek. Javasolta továbbá, vegyék fontolóra a speciális szociális ösztöndíjak, illetve a speciális érdemösztöndíjak bevezetésének lehetőségét olyan tanulók esetében, akik még két testvér mellett nevelkednek. Horváth Anna felvetéseire adott válaszként a polgármester elmondta: idén ősszel, amikor a városi tanács újra kidolgozza a következő évi adókat és illetékeket, valóban lehetőség van az adóterhek méltányos módosítására, illetve a jelenlegi városi ösztöndíjak közé alkategóriaként lehetne a fentieket iktatni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Nem vezetik be az EU-ba a ...
César-díj – Roman Polanski nem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ