Enyhén nőnek jövőre a helyi adók és illetékek

Adókedvezményt kértek a szálloda- és a vendéglátóipar képviselői

Enyhén nőnek jövőre a helyi adók és illetékek
Közvitát szervezett a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a jövő évi helyi adók és illetékek összegéről szerda délután. A liberális Dan Tarcea alpolgármester által vezetett online eseménynek kevés résztvevője volt, és mindössze öten szóltak hozzá a tervezethez. Az alpolgármestertől megtudtuk: az inflációs rátát idén eddig 2,6 százalékban állapították meg, ez pedig azt jelenti, hogy a helyi adókat és illetékeket csak ennyivel növelik jövőre. Ám a fentihez még hozzáadódik 0,1%, illetve a városrésztől függően további néhány tized. Mivel az idei inflációs ráta csak 2,6%, a gépkocsikért fizetendő adót is csak ennyivel növelik. A közvitán felszólalók közül hárman a szálloda- és a vendéglátóipart képviselték: mind azt kérték, hogy a városháza legalább jövőre részesítse őket adókedvezményben, illetve fizethessenek kevesebb ingatlanadót, miután a járvány miatt hihetetlen nagyságú veszteséget könyvelhettek el.

A 2022-es évi helyi adókról és illetékekről szervezett online közvitát a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szerdán délután. Dan Tarcea liberális alpolgármester ismertette a tervezetet: a helyi adók és illetékek az idei 2,6%-os inflációs rátának megfelelően nőnek jövőre. Alkalmaznak továbbá egy általános adókulcsot, ami 0,1% a lakóépületeknél és 0,2% a más rendeltetésű épületeknél. Attól függően, hogy a megadózott ingatlan a város melyik részében található, további adóval sújtanak, amit majd befektetésekre fordít a polgármesteri hivatal. Ennek értelmében a belvárosban, az A körzetben 20%-os, a B körzetben 15%-os, a C körzetben 10%-os, a D körzetben 5%-os pluszadót vetnek ki. Hogy az ingatlan, amelyért adót fizetünk, milyen adózási rendszerbe tartozik, az megtekinthető a primariaclujnapoca.ro honlapon az Economie/taxe şi impozite locale/zone fiscale fülekre kattintva. Újdonság, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akik építkezési engedély nélkül vagy az építkezési engedély betartása nélkül építkeztek, 20–50%-os többletadóval sújthatók. Tarcea hangsúlyozta: a polgármesteri hivatal a befolyt adólejekből bölcsődéket építtetne, zöldövezetet létesítene vagy újítana fel a város minden lakónegyedében.

A gépkocsikért jövőre 2,6%-kal több adót kell fizetni, a reklámokért, az előadásokért fizetendő adó (2%) és a turisztikai adó (1%) mértéke viszont nem változik. Megnyugtatásképpen a polgármester elmondta: negyven romániai város közül Kolozsvár hátulról az ötödik helyen áll, ami a lakosok által befizetett adók, illetékek és a város bevételei közötti arányt illeti. Pontosabban arról van szó, hogy a befolyt adók és illetékek a városháza által megvalósított jövedelmek 16,9%-át teszi ki. Az alpolgármester szerint Kolozsváron nagyon is méltányos a lakosság által fizetendő adók és illetékek összege. Példaként Temesvárt és Brassót hozta fel, ahol bizonyos helyi adók és illetékek összege nagyobb.

Dan Tarcea expozéja után a szállodákat és a vendéglátóipari egységeket tömörítő HoReCa- ágazat képviselői szólaltak fel. Elmondták: arra lenne szükségük, hogy a polgármesteri hivatal az adóügyi törvénykönyvben megszabott legalacsonyabb adókulcsot alkalmazza, legalább 2022-ben. Ez azt jelentené, hogy a vendéglátóipari egységek jövedelmei után fizetendő 1%-os turisztikai adót 0,5%-ra csökkentse a polgármesteri hivatal, illetve azt, hogy adókedvezményt nyújt minden ingatlan esetében, amelyben szálloda, vendéglő, bár működik, függetlenül attól, hogy az magán- vagy jogi személy tulajdona.

Az egyik szálloda képviselője elmondta: az ingatlanért fizetendő adót nagyon nehezen tudták kifizetni tavaly, és idén is nehézséget okoz, ezenkívül alig találnak munkaerőt. Megjegyezte: a régebbi alkalmazottak jó része szakmát váltott, új munkavállalókat pedig nemigen sikerül toborozni.

Rácz Béla Gergely RMDSZ-es városi tanácsos megfogalmazta azt az óhajt, hogy a városháza nyújtson adókedvezményt a kis jövedelműeknek, nyugdíjasoknak. Erre válaszolva az alpolgármester kifejtette: az adóügyi törvénykönyv nem nyújt erre törvényes lehetőséget. Iosif Pop, a Helyi Civil Tanács nevében arra kérte a városházát, hogy megfelelő adópolitikával ösztönözze a zöldenergiával működő házak megépítését. Pop kifejtette: nem ért egyet a belvárosi ingatlanok nagyobb adójával, hiszen a legújabb szokás szerint most mindenki a külvárosi negyedekbe „menekül”, és ott folynak a legnagyobb építkezések, fejlesztések. A vitán részt vevő Adriana Cristian USR–PLUS-os városi tanácsos felrótta, hogy a nyugati nagyvárosok közül csak Kolozsvár nem támogatta kellőképpen a HoReCa-ágazatot, illetve az üzleti szférát, ezért jó lenne most adócsökkentést bevezetni.