Filmek a TIFF csütörtöki és pénteki programjából
Vissza

Filmek a TIFF csütörtöki és pénteki programjából

Amilyen sokrétű a kolozsvári filmkedvelő közösség, szerencsére épp annyira változatos a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei programja is. Ezúttal a csütörtöki és pénteki programból ajánlunk néznivalót.

(Borítókép: Jelenet Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjéből)

A Radu Corniciuc által rendezett Acasă (My home) című dokumentumfilmet augusztus 6-án, 23.45-től vetítik a Transilvania telepen (Club Transilvania) és augusztus 9-én, 21.30-tól a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének udvarán. A film a rendező első dokumentumfilmje és a bukaresti Văcăreşti-deltájában élő Enache család életének fordulatát mutatja be, amikor otthonukat természetvédelmi területté nyilvánítják.

Augusztus 6-án, 00.45-től az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán és 21.30-tól a Bánffy-palota udvarán tekinthetik meg az érdeklődők Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmjét, amely egy fiatal baráti társaság egyre veszélyesebbé váló internetfüggőségét mutatja be, felvetve a kérdést: ha nem vagy online, nem is létezel?

A szülők rájönnek, hogy rákban szenvedő 16 éves lányuk szerelmes egy drogdílerbe: az idei versenyprogram egyik ígéretes alkotása a Shannon Murphy által rendezett Babyteeth, amely augusztus 6-án, 21.30-tól a Báthory István Elméleti Líceum udvarán tekinthető meg.

Szász Attila Apró mesék című filmjét augusztus 6-án, 21.30-tól vetítik a Hójában, a Néprajzi Múzeum területén. A film a második világháború utáni Magyarország zűrzavaros és bizonytalan időszakában játszódik, izgalmas, fordulatos és érzelmes élményt ígérve a nézőknek.

Augusztus 6-án, 21.30-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjét, amely börtönbe zárt apák és otthon lévő gyerekeik kapcsolatáról szól.

Alexander Nanau Colectiv című dokumentumfilmjének alapjául a Colectiv nevű szórakozóhelyen 2015-ben bekövetkezett tűzeset szolgál, amely több tucat halálos áldozatot követelt. A film augusztus 7-én, 23.45-től a Transilvania telepen (Club Transilvania) tekinthető meg.

Tudor Jurgiu Și poate mai trăiesc și azi (And they may still be alive today) című drámai szerelmi történetének premierje augusztus 7-én, 21.30-tól tekinthető meg a Iulius Parkban, valamint augusztus 8-án, 21.30-tól a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének udvarán is látható.

Történelmi tényeket dolgoz fel a Nicolae Mărgineanu által rendezett Cardinalul, amely Iuliu Hossu görög-katolikus püspök történetét mutatja be. A filmet augusztus 7-én, 21.30-tól vetítik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének udvarán.

Cristi Puiu Malmkrog című filmje augusztus 7-én, 21.30-tól látható a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvarán. A romániai közönség számára első alkalommal megtekinthető film díjat nyert a Berlinale újító szándékú műveket bemutató Encounters szekciójában.

Jan Komasa Corpus Christi című filmje augusztus 7-én, 21.30-tól a Főtéren, valamint augusztus 9-én, 21.30-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán tekinthető meg. A történet egy huszonéves fiatalról szól, aki pap szeretne lenni, de büntetett előélete miatt ez nem lehetséges.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ