Fiatal szólisták a Kolozsvári Zenei Ősz reflektorfényében
Vissza

Fiatal szólisták a Kolozsvári Zenei Ősz reflektorfényében

Rövidebb ideig tart idén a Kolozsvári Zenei Ősz Nemzetközi Fesztivál, viszont a kéthetes rendezvény alatt szinte minden nap nemzetközi szinten elismert, fiatal szólistákat hallhatnak az érdeklődők – derült ki szerdán a fesztivál sajtótájékoztatóján. Az október 13–28. között zajló, 51. Kolozsvári Zenei Ősz programját Marius Tabacu, a Transilvania Állami Filharmónia igazgatója, Oana Andreica, a filharmónia zenei titkára, Mykola Diadiura karmester és Geanina Simion, a Nişte Oameni elnöke ismertette. Marius Tabacu elmondta, az eddig három vagy akár négy hétig tartó fesztivál időtartamat idén két hétre csökkentették, céljuk ezzel az volt, hogy a fesztivál minőségét emeljék: kiváló szólisták játszanak szinte minden este. A fesztivál új arculatot is kapott, központba idén a fiatalok kerültek, mondták el a szervezők.

Notele vii dintr-o natură moartă (A csendélet élő hangjai) szlogen köré épül az idei rendezvény, amely témára utal az új arculat és logó is. „Fél évszázad után újítani kellett egy kicsit”, vélte Geanina Simion, aki a képi megjelenés változásait mutatta be a sajtó képviselőinek. A fesztivált megpróbálták új köntösbe bújtatani, úgy mesélni a történetéről, hogy szélesebb közönségréteget szólítsanak meg vele, ne csak azokat, akik eddig is ismerték a zenei rendezvényt.

– Fel akartuk frissíteni a fesztivált, de közben meg akartunk maradni a hagyományainknál is – mondta el Oana Andreica, a fesztivál programfelelőse. A frissitést, újdonságot a minőségi zene, a fiatal szólisták jelentik idén. A programfelelős kiemelte: számos olyan fiatalt sikerült elhozni a rendezvényre, akik eddig több díjat nyertek nemzetközi versenyeken, fiatal koruk ellenére mind ismert és elismert zenészek. Ilyen meghívott Antonii Baryshevskyi zongorista, akit a nyitókoncerten hallhatnak az érdeklődők, Erina Yashima karmester vagy Marc Bouchkov hegedűművész.

Oana Andreica elmondta, az idei fesztivál egyik legnehezebben kivitelezhető projektje a zárókoncert volt. Wagner A Rajna kincse című operájának bemutatására számos szólistát hívtak meg, de a zenekar összeállítása is nagy feladat volt.

A rendezvény fontos programpontjai közé tartozik emellett a mozikoncert, a gyerekkoncert, illetve azok az események, amelyek során a zenét a képzőművészettel párosítják – derült ki a sajtótájékoztatón.

Mykola Diadiura karmester, aki a fesztivál október 13-i nyitókoncertjét vezényli, elmondta: jól tud együtt dolgozni a Transilvania Állami Filharmóniával, a zenészek gyakran lepik meg, pozitív értelemben. Elmondta, nagyon sokat jelent számára, hogy az ukrán zene és az ukrán filmzene is helyet kapott a fesztivál programjában, reméli a közönségnek is legalább akkora örömet szerez ez a műfaj, mint neki.

A rendezvény részletes programja elérhető a www.filarmonicatransilvania.ro weboldalon.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a ...
Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ