Zenei Ősz – A walkürrel zárul majd a fesztivál

Zenei Ősz – A walkürrel zárul majd a fesztivál
Október 12-én kezdődik az 52. Zenei Ősz, a legérdekesebb esemény a fesztivál zárókoncertje lesz, amikor Richard Wagner Tetralógiájának második elemét, A walkür című operát viszik színre. Ennek összköltsége megközelíti a húszezer eurót, a teljes fesztivál költségvetése pedig 60 000 euró Marius Tabacu igazgató és Geanina Simion PR-felelős bejelentése szerint.

Kolozsvár rangos komolyzenei fesztiválján a román centenárium jegyében hangsúlyos szere pet kapnak a román szerzők alkotásai. A fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a filharmónia képviselői kitértek arra is, hogy igyekeznek nyitni a közönség és a támogatók felé. Például most dolgoznak azon az ötleten, hogy magáncégek székhelyén koncerteznek azért, hogy ismertséget és támogatókat szerezzenek. Elhangzott az is, hogy a Román Kulturális Intézet római kirendeltsége meghívta a filharmónia zenekarát, hogy Enescu-műveket adjon elő a centenárium kapcsán.

– Kíváncsi vagyok, hogyan fog reagálni a közönség A walkür című operára. Hangszeres előadóink minden gond nélkül le tudják játszani a partitúrát, viszont nem volt könnyű összeszedni egy ekkorra társaságot, azaz tizennégy szólistát, a Wagner művek eléneklése ugyanis különleges hangfajt igényelnek. Szeptemberben négy szólista mondta le a fellépését, akiket természetesen helyettesítenünk kellett. Igyekeztünk a kolozsvári erőforrásokat is mozgósítani. Tavaly, amikor A Rajna kincsét, a tetralógia első operáját adtuk elő, akkor is Bukarestből és Budapestről kértünk kölcsön hangszereket, ugyanúgy, mint most. Bukarestből négy Wagner-tubát, míg Budapestről a basszustrombitát és a kontrabasszus harsonát kölcsönöztük. A Wagner-opera szövegköny vét pedig én fordítom le teljesen ingyen román nyelvre – mondta Marius Tabacu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.

Az eseményen jelenlévő újságírók természetesen feltették a kérdést: mi fog történni a közeljövőben, hiszen hamarosan lejár Tabacu igazgatói mandátuma. Az intézményvezető közölte: október végén valóban lejár hároméves mandátuma, de már benyújtott egy újabb menedzseri tervet, amire még nem kapott választ a művelődésügyi minisztériumtól. Úgy tűnik: a nyugdíjkorhatárt már elért igazgató szívesen vállalna még egy mandátumot.

Nincs előrelépés a filharmónia új székhelyével kapcsolatban sem, Marius Tabacu megjegyezte: a következő választási kampányban biztos előveszik a jelöltek ezt a kérdést. A Zenei Ősz Fesztiválról megtudtuk: költségvetése megközelíti a 60 000 eurót, ám ennek közel egy harmadát, azaz húszezer eurót az október 26-i zárókoncertre fordítják, amikor Wagner A walkür című operáját tűzték műsorra. Marius Tabacu a Szabadságnak elmondta: reméli, hogy a következő években a tetralógia másik két darabja – Siegfried és Az istenek alkonya – is sorra kerül majd teljes egészében, egyetlen húzás nélkül.

A fesztivál lebonyolításához szükséges összeg 65 százalékát a művelődési minisztériumtól, a Kolozsvári Tanácstól és a Kolozs Megyei Tanácstól kapja a filharmónia, míg 35 százalék a magáncégektől, vállalatoktól beérkező támogatás. A filharmónia közkapcsolatokkal foglalkozó munkatársai most dolgoznak azon a projekten, hogy kisebb együttessel ellátogassanak néhány magáncéghez, amelyekkel megismertessék a komolyzenét, így ismertségre tesznek szert, és talán támogatást is fognak kapni.

Az igazgató azt is elmondta: a filharmónia zenekarát meghívta a római Román Kulturális Központ (ICR), hogy a centenárium kapcsán november végén Rómában koncertezzenek, Enescut játszanak, és erre is készülniük kell. A 2018/2019- es koncertévad terve 95 szá- zalékban elkészült. Idei érdekességként megemlítették azt a december 7-i koncertet, amelyen Gabriel Bebeşelea Enescu-műveket ad elő ősbemutatóként.