Férfi kézilabda-Eb: kikapott és kiesett a magyar válogatott
Vissza

Férfi kézilabda-Eb: kikapott és kiesett a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34–26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, így nem jutott tovább csoportjából, de az olimpiai kvótaszerzésre még van elméleti esélye. A magyarok csak akkor vehetnek részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz.

A portugálok a győzelem, a magyarok a pontszerzés kényszerével léptek pályára, hiszen mindkét együttesnek reális esélye volt a továbbjutásra a középdöntő utolsó fordulója előtt.

Az ellenfél már a meccs elejétől kapus nélkül támadott, vagyis létszámfölényt alakított ki a magyar kapu előtt, ennek ellenére eleinte felváltva születtek a gólok. Az első félidő felénél a pontatlan magyar lövéseket kihasználva Portugália 3–0-s sorozattal ellépett, majd a 23. percben sikerült az egyenlítés. Támadásban és védekezésben is szinte minden kipattanó labdát a portugálok szereztek meg, ráadásul az első felvonásban öt büntetőt is lőhettek, a hét a hat elleni akcióikkal alaposan megnehezítették a magyar együttes dolgát, így a szünetben 16–14-re vezettek. A magyar csapat ráadásul a hajrában elveszítette Szita Zoltánt, akinek belenyúltak a szemébe. A balátlövőnek kiesett a kontaktlencséje, és mivel a látása sem volt tökéletes, a folytatásban már nem is térhetett vissza a pályára.

A második félidő elején néggyel vezetett az ellenfél, amely sokkal frissebb és lendületesebb volt a magyaroknál, és a labdaeladásokat rendre góllal büntette. A 47. percben kialakult a kritikus, ötgólos különbség, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, ám a portugálok a folytatásban is rendkívül hatékonyan támadtak, és magabiztosan őrizték a számukra szükséges előnyt.

A portugálok legeredményesebb játékosa Belone Moreira volt, aki nyolc lövésből hét gólt szerzett. A magyar kapusok közül Mikler Roland 33 lövésből hetet, Székely Márton nyolcból egyet védett ki.

A két csapat hetedik alkalommal találkozott egymással, öt magyar siker mellett ez volt a második portugál győzelem.

Eredmények, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, II. csoport: • Portugália–Magyarország 34–26 (16–14) – a magyar csapat: Mikler – Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 5, Győri 2, Balogh Zs. 5, Hornyák; cserék: Sipos, Ligetvári 4, Székely, Rosta, Máthé 4, Nagy B. 1; szövetségi kapitány: Gulyás István • Norvégia–Szlovénia 33–30 (14–13) • Svédország–Izland 32–25 (18–11). A csoport végeredménye: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Portugália 4, 4. Svédország 4, 5. MAGYARORSZÁG 4, 6. Izland 2.

Azonos pontszám esetén egymás elleni eredmény, majd a jobb gólkülönbség rangsorolt.

I. csoport (Bécs): • Spanyolország–Horvátország 22–22 (12–11) • Fehéroroszország–Ausztria 36–36 (19–17) • Németország–Csehország 26–22 (13–10). Végeredmény: 1. Spanyolország 9 pont (153–127), 2. Horvátország 9 (127–113), 3. Németország 6, 4. Ausztria 3 (139–156), 5. Fehéroroszország 3 (138–160), 6. Csehország 0.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ