Női kézilabda Eb: nyolcgólos norvég siker Románia ellen

Női kézilabda Eb: nyolcgólos norvég siker Románia ellen
A norvég és az orosz válogatott is százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportköréből a középdöntőbe.

A harmadik forduló hétfői játéknapján a koldingi D-csoportban a hétszeres Európa-bajnok norvégok többször is elléptek a románoktól, ám utóbbiak az első félidőben remek játékkal minden alkalommal felzárkóztak, így a szünetben döntetlen volt az állás.

A román csapat a 42. percig tudta tartani magát – akkor még egy találattal vezetett –, ám ezt követően a rutinos és gyors skandinávok felőrölték ellenfelük ellenállását, és végül nyolc találattal győztek. Ehhez két kihagyott hetes is kellett, és az hogy a „vékony” cserepad miatt egyre jobban kifáradt a román együttes.

A meccset bátran kezdték a románok, 2–1-re, 3–2-re, 4–3-ra is vezettek, ám a norvégok 8–5-re fordítottak. Neaguék 8–8-nál egyenlítettek, de a norvégok ismét négyet tettek közé (12–8), igaz, a románok jó végjátékkal 13–13-ra hozták az első félidőt.

A második játékrészre is jól jöttek ki a román lányok, a csapatok fej fej mellett haladtak, sőt, 16–15-re, és 17–16-ra Románia vezetett. A román csapat egyre fáradtabb lett, a kihagyott hetesek mellett eladott néhány labdát, amit a norvégok könyörtelenül kihasználtak. Végül a román csapat az első 45 perc játéka alapján súlyosnak tűnő, 28–20-as vereséget szenvedett úgy, hogy két legjobb játékosa a két kapus, Iulia Dumanszka (32%) és Denisa Dedu (39%) volt.

Románia góljait Lorena Ostase 6, Cristina Neagu 4, Eliza Buceschi 4, Laura Popa 3, László Krisztina 2 és Ana Maria Iuganu 1 szerezte.

A norvég csapatból Camilla Herrem 6 gól, Stine Oftedal és Kari Dale 5–5, Nora Mörk 4, Malin Aune 3, Veronica Kristiansen 2, Heidi Löke, Stine Skogrand és Henny Reistad 1–1 volt eredményes, de itt is kiemelkedett a meccs legjobbjának választott, 15 labdát megfogó Katrine Lunde (43%).

Amennyiben a magyar válogatott – amely kedden lapzárta után mérkőzött a világbajnok Hollandiával a koldingi C-csoportban – továbbjut, a középdöntőben Norvégiával, Romániával és Németországgal találkozik.

A herningi B-csoportban az olimpiai címvédő oroszok végig vezetve győzték le a svédeket. A spanyoloktól is vereséget szenvedő csehek és a németekkel remiző lengyelek búcsúztak a csoportkör után.

A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Eredmények, csoportkör, 3. (utolsó) forduló:

B-csoport (Herning): • Spanyolország–Csehország 27–24 (11–16) • Oroszország–Svédország 30–26 (15–13). A végeredmény: 1. Oroszország 6 pont, 2. Svédország 3 (76–76), 3. Spanyolország 3 (72–78), 4. Csehország 0.

D-csoport (Kolding): • Németország–Lengyelország 21–21 (9–8) • Norvégia–Románia 28–20 (13–13). A végeredmény: 1. Norvégia 6 pont, 2. Németország 3, 3. ROMÁNIA 2, 4. Lengyelország 1.

Pontazonosság esetén először az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség rangsorol. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Norvégia 4 pontot, Németország 2 pontot visz a középdöntőbe, Románia pont nélkül folytatja a sorozatot.