Felújítja az önkormányzat a főtéri Wass Ottília-házat
Nehezen sikerült megszerezni a műemlékvédelmi engedélyt
Nehezen sikerült megszerezni a műemlékvédelmi engedélyt
Vissza

Felújítja az önkormányzat a főtéri Wass Ottília-házat

A városi tanácsosok elfogadták azt a határozatot, amely szerint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal részt vállal az impozáns Wass Ottília-ház felújításában. A Főtér 11. szám alatti épületegyüttes voltaképpen három ingatlanból és 13 lakásból áll, ezek közül hat lakás a román állam tulajdona, amelyeket a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kezel. A munkálatokra az önkormányzat által több éve meghirdetett, több éves kifutású belvárosi épület-felújítási program keretében kerül sor. A közel négymillió lejes (+ áfa) értékből a polgármesteri hivatal önrésze 1,83 millió lej, A többi lakástulajdonosnak tehát összesen 2,14 millió lejt (+áfa) kell kifizetnie – tudhattuk meg a kedd délutáni tanácsülésen elfogadott határozatból. A felújítási munkálatok elvégzése két év, ez pedig azt jelenti, hogy – a versenytárgyalással együtt – akár három–négy évbe is beletelik, amíg újra régi pompájában tekinthetjük meg a műemléket.

A kolozsváriak által jól ismert Wass Ottília-ház „B” kategóriás, azaz helyi fontosságú műemlék-együttese három épületből áll: az első a Főtér 11. szám alatti egy emeletes és manzárdos ingatlan; a második a mögötte levő, szintén egy emeletes és manzárdos épület, a harmadik pedig egy földszintes ingatlan. A lakások mellett üzletek is találhatóak az épületegyüttesben.

A határozatból megtudhattuk: az eddig elvégeztetett felmérések szerint az ingatlan fedele és tetőszerkezete, a párkányok, az ácsmunkák és az aljzat az évek során megrongálódott. Ennél sokkal súlyosabb a helyzet a 11-es lakrésznél, ami a román állam tulajdonát képezi: a födém beszakadt, a falak pedig megrepedtek. A felújítás során kijavítják az építészeti és tartószerkezeti hibákat, a homlokzat díszeit, az ablakkereteket pedig az eredetivel megegyező új elemekre cserélik. Helyrehozzák a lépcsőházat, a folyosót és a padlózatot is. Ahol szükség van, kicserélik, illetve megjavítják a villanyhálózatot. A munkálatok nagy volumene egyrészt az ingatlan „korának” tudható, másrészt pedig annak, hogy a 2006-ban elindított visszaszolgáltatási per csak tavaly, azaz 2018. novemberében zárult le, ezért a többi lakás tulajdonosa ellenezte a felújítás tervezési költségeinek kifizetését. 2017-ben azonban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által kijelölt cég elkészítette és átadta a felújításhoz szükséges tanulmányokat és szakvéleményeket, az önkormányzat pedig megszerezte a szükséges engedélyeket.

A Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Bizottság azonban elégedetlen volt a benyújtott dokumentációval, ezért a tervező a 2018-as év folyamán háromszor írta át és nyújtotta be újra az iratcsomót, míg végül tavaly októberben sikerült megszerezni a műemlékvédőktől is a szükséges engedélyt. A végleges felújítási tervet tavaly év végén adta át a tervező a polgármesteri hivatalnak, de mivel idén változtak az építkezésben alkalmazandó bérek és megnőttek az anyagárak, a beruházás költségvetését újra el kellett készíteni. A teljes és végleges dokumentációt február 22-én nyújtották be, erre bólintottak most rá a tanácsosok.

Asztalos Lajos helytörténész könyvéből megtudhattuk: Wass Ottilia grófnő (1829-1917) az Erdélyi Múzeum-Egyesületre hagyta a házat, amely az 1948-as államosításig a civil szervezet székhelye volt. Ezt megelőzően a főtéri épület földszintjén Döbrentei Gábor (1785-1851) költő, királyi tanácsos szerkesztette a XIX. század elején az első erdélyi magyar tudományos folyóiratot, az Erdélyi Múzeumot. Ugyanitt lakott Bölöni-Farkas Sándor észak-amerikai utazó és gróf Gyulai Lajos, az Erdélyi Múzeum egyik alapítója – Wass Ottilia ez utóbbi unokahúga volt. A huszadik század elején az épület földszintjén működött a Dunky Fivérek fényképészete (1886-tól), amelyben a legtöbb erdélyi nemesi család megfordult. A fényképészek nem csak műtermi munkát vállaltak, hanem jelen voltak és megörökítették a város fontos eseményeit is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ