Évadot ismertettek a Román Színházban
Vissza

Évadot ismertettek a Román Színházban

Miniévaddal, nemzetközi színházi találkozásokkal, nagyszínpadi és stúdióbeli premierekkel készül a 2019/2020-as színházi évadra a Kolozsvári Román Színház, amelyet szeptember 20-án, pénteken Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetőjének Pornó című művével indít a társulat. Az Andrei Dósa által fordított darabot Răzvan Mureșan rendezi. Az évad második bemutatója is kötődik a magyar színházhoz, Tompa Gábor, a magyar intézmény igazgatója Shakespeare A vihar című művét viszi színre, Prospero szerepében Marcel Iureș látható.

Sajtótájékoztatón ismertette a 2019/2020-as évad fontosabb eseményeit Mihai Măniuţiu, a Kolozsvári Román Színház igazgatója, aki kiemelte: a programtervezet, az intézmény anyagi és egyéb nehézségei miatt, lehetséges, hogy csak terv marad. Mint elmondta, az évadot Visky András Pornó című darabjával indítják, amely szerinte rendkívül költői, intenzív mű, szól szerelemről, halálról, újrakezdésről. A stúdióelőadás bemutatója szeptember 20-án lesz.

A román színház már kilencedik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Nemzetközi Találkozások nevű fesztiválját, amelyen hazai előadások és nemzetközi, elismert szakemberek vesznek részt. Az október 9–13. között zajló rendezvényt Együtt témával hirdette meg az intézmény, amely alkalmat ad arra is, hogy megerősítsék a két kolozsvári színház közötti kapcsolatot, közölte Mihai Măniuţiu. Az igazgató kifejtette: Kolozsvár többkultúrájú város, amelyben együtt kell élnie több nemzetnek, ehhez illeszkedik, ezt erősíti a fesztivál témája. Az évad második premierjét is a fesztiválra időzítették, A vihart október 11-én mutatja be a társulat. Az előadás előbemutatóit szeptember 24-én és október 6-án tartják.

Florin Bican Singur printre mârlani című művének adaptációjával folytatódik a bemutatók sora, a november 26-ra időzített előadás forgatókönyvírója és rendezője Andrea Gavriliu. Idén is lesz koncertelőadás a román színházban, 2020 februárjában Ada Milea Alfred Jarry szövegei nyomán Übü in concert címmel készít előadást. Felújítják Axel Hellstenius és Petter Naess Elling című művét, Ingvar Ambjornsen Vérfivérek című regénye alapján készült produkciót Sorin Misirianţu rendezi. A stúdióelőadás várható bemutatója 2020 márciusa.

A 2019/2020-as évadban folytatódik a Színházi perek sorozat, jövő áprilisban a Manole mester fontosabb jelenetei és karakterei kerülnek a „tárgyalótermekbe”, az előadást Ionuţ Caras rendezi. Jövőre további két bemutatóra készül a társulat: Dosztojevszkij Ördögök című művét Tudor Lucanu állítja színpadra, míg Răzvan Mureșan Albert Camus Caliguláját rendezi. Mindkét előadás várható bemutatója 2020 szeptembere.

Idén 100 éves a kolozsvári a román nyelvű színjátszás, az évfordulót december 3–7. között szervezett miniévaddal ünnepli meg a társulat. Láthatók majd az intézmény legfontosabb előadásai, a Cel mai iubit dintre pământeni, a Poveşti de dragoste la prima vedere, a Singur printre mârlani és a Tzara arde şi Dada se piaptănă című produkciók. Az ünnepség során nyílt éjszakát is szervez az intézmény, közölte Mihai Măniuţiu.

A sajtóértekezleten részt vettek az idei évad első két premierjének alkotói is, A vihar című Shakespeare-darabról Tompa Gábor rendező, Marcel Iureş a szereposztás egyik tagja, valamint Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező mesélt, míg a Pornó című produkciót Răzvan Mureșan ismertette.

Tompa Gábor szerint A vihar egy sokrétegű, problémákkal teli mű, amely a drámaíró utolsó darabja. A rendező kiemelte: miután ebben a darabban Shakespeare megpróbált valamilyen következtetést levonni saját életművéről, visszavonult, és még öt évig élt, aminek van valami jelentősége. Mihai Măniuţiu színházigazgató szerint ez a Shakespeare-darab az emberek csodára való igényét fejezi ki, a csodaszerű dolgok átláthatóbbá teszik az utunkat.

Răzvan Mureșan szerint a Pornó rendkívül aktuális darab, mind témájában és szövegében, mind pedig felépítésében, amely kívül esik a hagyományos kánonokon. A rendező úgy véli, a kommunizmus és forradalom tematikája a mai napig fontos a romániai társadalom számára, amelyről beszélni kell.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ