Épületkutatási gyakorlatra várják a jelentkezőket Bonchidán
Vissza

Épületkutatási gyakorlatra várják a jelentkezőket Bonchidán

A TransylvaniaTrust Alapítvány kéthetes épületkutatási nyári gyakorlatot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban 2018. augusztus 19-szeptember 1-je között.

A kutatások két műhelyben zajlanak: régészet és a falkutatás. Elsősorban régész és művészettörténész egyetemi- és mesterképzős hallgatókat várunk, de szívesen látunk építész-, történész-, restaurátor-, turisztika-szakos vagy másszakokon tanuló diákot is. A két műhelyben 15-15 hely van, a régész csoportot Csók Zsolt, a kolozsvári Erdély Történeti Múzeum régésze, a művészettörténész csoportot Weisz Attila, a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem adjunktusa irányítja. A nyári gyakorlat ingyenes (szállás és étkezés), és kiegészül egy szakmai kirándulással, amelynek költségeit szintén a szervezők állják. A nyári gyakorlat idején a kastélyról, és annak művészettörténeti meg történeti kontextusáról szóló előadások is lesznek. A kutatási és dokumentálási munkák elsősorban a kastély főépületét érintik.

A műemlék-régészet új irányzat, a műhelyek által ezt a trendet próbáljuk továbbfejleszteni, és beilleszteni az erdélyi kutatásba. A párhuzamos feltárásokkorolyan új információkkal gazdagodunk, melyeket követni, ellenőrizni lehet a másik műhely munkájában is. Minden felszínre hozott adat vagy lelet többletértéket képez a műemlék számára, ugyanakkor segíti a műemlék felújítási folyamatát, ezáltal munkaerő piacot is teremt a fiatal szakembereknek.

A műhelyekben való részvételt a BBTE Művészettörténet szakán és a MDE Művészettörténet és Művészetelmélet szakán elismerik kötelező nyári gyakorlatként.

A műhelyek a falkutatás, épületdokumentálás, régészeti feltárás és –dokumentálás, kőtár-felmérés előre megadott könyvészet alapján kidolgozott turisztikai vezetés terén nyújtanak szakmai tapasztalatot a résztvevő diákoknak.

Jelentkezni az office@transylvaniatrust.ro címre2018. április 30-ig elküldött űrlappal lehet. További információk a www.transylvaniatrust.ro vagy a BanffyCastleBontida facebook oldalon találhatók.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képekben a 200 éves kolozsvári ...
Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt ...
Ne bántsd a gilisztát!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ