Római kori előzményen áll a középkori várfal

Beigazolódtak a régészek feltevései: a felújítás alatt álló egykori kolozsvári Tyúkpiacon, mai nevén Caragiale parkban zajló ásatáson előbukkant a római kori Napoca település erődítésének egy falrésze is, amelyre a középkorban ráépítették a Kolozsvár városát védő falat. Amint arról februárban beszámoltunk, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumnak (MNIT) a régészeti felügyeletét végző munkatársai a Műszaki Egyetem szomszédságában megtalálták az egykori Óvár falának egy részletét. A szelvényt mélyítették, szélesítették, így mostanra szépen kirajzolódnak a régészeti rétegek, és jól látható, hogy a középkorban a várfalat ezen a szakaszon közvetlenül ráépítették a római kori fal ott talált maradványára. Ugyanakkor a Tyúkpiacon a 18. század végén, a 19. század elején nagyobb építkezések voltak – állt itt katonai sütőhely, dologház és sörfőzde is, amely épületek maradványai szintén ott rejlenek a föld alatt.

Az egykori kolozsvári Tyúk-, majd Cselédpiacon (mai nevén Caragiale parkban) az Óvár északi városfalának egy részlete bukkant felszínre az ásatások során februárban – ennek a falrésznek a folytatása látható egyébként a Műegyetem alagsorában is. Amint az ásatást vezető George Cupcea régész, a történeti múzeum munkatársa a Szabadságnak korábban elmondta, arra számítanak, hogy a római és a középkori erődítés vonalai egybeesnek ebben a térségben; ez igazolódott be mostanra, az ásatás előrehaladásával. 

A római kori falszakasz a feltevések szerint a 2. század közepe táján épülhetett, jól elkülönül a középkori falrésztől a jellegzetesen összeillesztett, faragott kőlapokkal. A régészeti felügyeleten dolgozó szakemberek arra számítanak, hogy a római kori Napoca településnek az északi kapuját is megtalálják, illetve keresik az Óvártól a fal fele haladó római utcát is.

A római kori, majd középkori falépítések után több építkezés zajlott a környéken – a 18. század végén, a 19. század elején nagyobb épületeket emeltek itt – ezeknek az újkori létesítményeknek a részletei is kezdenek előbukkanni most. 

Amint helyszíni szemlénk alkalmával megfigyelhettük, a római kori falszakaszra épült középkori fal mellett, már egy újkori épület maradványai vannak. Értesüléseink szerint az egykori „kényszerítő dologház” (az elnevezés egy 1869-es térképen olvasható) választófalait találták meg – elképzelhető, hogy egy kisebb raktárhelyiségnek, vagy akár egy zárkának az alaprajza körvonalazódik a most előbukkant falak között. Néhány kerámia és üvegedény darabjai is előkerültek – ezeket valószínűleg a dologház lakói használhatták. A Telefonközpont épületének szomszédságában, februárban valószínűleg az „egykori városi sörfőző ház” falainak részei kerültek elő.

Két napja megtekintette az ásatást Emil Boc polgármester is, aki a helyszínről be is jelentkezett egy élő, a Facebook oldalán közzétett videóban. Mint kiemelte, „nagyon fontosnak, a román nép történelmével összefüggő” leletnek tartja a római erődítés falának most előbukkant részletét, ezért azt konzerválni kell, és láttatni, hogy majd akár „történelemórákat is lehessen a helyszínen tartani.” 

Az egykori Tyúkpiacnak és környékének (a Báthori/O. Petrovici utcának, részlegesen a Malom/Bariţiu utcának) felújítási projektje keretében kifedik az eddig betonlapokkal lezárt Malomárkot, a park egészséges fáit megőrzik, illetve újakat is ültetnek – ígérte még a polgármester. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván