Emberbarátibbá tennék a Kossuth Lajos és a Magyar utcát
Több fát, kevesebb autót feltételez az átalakítás
Több fát, kevesebb autót feltételez az átalakítás
Vissza

Emberbarátibbá tennék a Kossuth Lajos és a Magyar utcát

A Kossuth Lajos és Magyar, mai hivatalos közös nevükön 21 Decembrie 1989 utcák felújításának, átrendezésének tervét vitatták meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Lakossági Innovációs és Ötletközpontja (CIIC) által szervezett csütörtök délutáni közvitán, a Kaszinóban. A találkozó házigazdája ismételten Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója volt, aki elmondta, hogy EU-s támogatásból a belváros levegőjének szén-dioxid csökkentése és a mobilitásbarát szemlélet térnyerése szerepel a városháza napirendjén. A közvita tárgyát képező tervet a polgármesteri hivatal megbízásából a Planwerk Kft. készítette el, és a lakossági vélemények, javaslatok figyelembevételével szeptemberig kidolgozzák, majd a városi tanács elfogadja a megvalósíthatósági tervet, amit a közbeszerzési pályázat kiírása követ. Megvan annak az esélye, hogy a Kossuth Lajos és a Magyar utcák felújítási munkálatait már jövőben elkezdik.

A Planwerk Kft. tervezőcsoportjának képviselője, Eugen Pănescu ismertette az általuk kidolgozott tervet. A Kossuth Lajos utca mindkét oldalán közszállítási járművek (szélessége 3 m) és kerékpározók (1,5 m) számára terveznek különsávot, a többi jármű pedig a Főtér irányába három sávon közlekedne. A Dávid Ferenc, illetve a Bolyai János utca gyalogos- és zöldövezetté alakul. A János Zsigmond Unitárius Kollégium előtti buszmegállót a Brassai-líceum elé költöztetnék. Külön jelzőlámpák biztosítanák a közlekedést az autóknak, a közszállítási járműveknek és a bicikliseknek. A Magyar utcában is mindkét szélen buszok és kerékpárok számára külön sáv, és a Szentpéteri templomig, kisebb megszakításokkal, fasor kapna helyet. A templom előtti parkolót padok és dísznövények váltják fel. A zebrákba látássérülteket segítő elemeket építenek be. 

Furu Árpádnak, – aki az Erdélyi Unitárius Egyház építészeti tanácsadója és a János Zsigmond Unitárius Kollégium szülői bizottságának elnöke – azt javasolta, hogy a járda zsúfoltsága miatt a jelenlegi buszmegállót ne a Brassai-líceum elé, hanem az ellenkező oldalra költöztessék. Radu Mititean (elnök, Napoca Kerékpárklub) elfogadható kompromisszumnak minősítette a biciklisávok megtervezését. Şerban Ţigănaş műépítész szerint bőven akad még egyeztetnivaló, kiváltképp a Magyar utca esetében, ahol sok építkezés fog beindulni, ezért figyelembe kell venni az új ingatlanok leendő bejáratainak elhelyezkedését is. Ugyanakkor a megszűnő taxiállomásokat másokkal kell pótolni. A Romániai Építészkamara elnöke szerint az egész utcát emberbarátibbá kell tenni, ahol a mai sivár kép helyett a széles járdákon kellemes lesz a gyaloglás. Más javaslatok: a zöld területeken és a buszmegállókban legyenek vízcsapok, a villanyrendőrök működjenek hangjelzésekkel, a megállókban napelemekkel lehessen feltölteni a telefonokat. De olyan is akadt aki szerint indokolatlan a járműforgalmi úttest háromsávos beosztása. 

Végezetül Ovidiu Cîmpean arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat a közszállítás és a levegőminőség javítása érdekében ebben az évben 103 millió euró értékben kíván beszerezni további harminc elektromos buszt, harminc trolibuszt és huszonöt villamost. A fórumon részt vett Emil Boc polgármester és helyettese, Dan Tarcea, de egyikük sem kapcsolódott be a beszélgetésbe. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ