Elkezdődött a kolozsvári metró tervezése
Vissza

Elkezdődött a kolozsvári metró tervezése

Közel 3 millió euróra (13,4 millió lejre) becsülte az önkormányzat a kolozsvári metró megvalósíthatósági előtanulmányát. Az előrajz elkészítésére cégek jelentkezését várja a hivatal, miután a pályázatot meghirdette a közbeszerzési rendszerben.

Oláh Emese alpolgármester szerint az önkormányzat hosszútávon gondolkodik a kolozsvári közlekedés akadálymentesítése tekintetében. „Kolozsvár mágnesváros jellege megköveteli, hogy a lakosság számának jelentős növekedésével számoljunk a következő évtizedben, ez pedig városi mobilitási gondokkal jár. A problémák elkerülése végett az önkormányzat már most elkezdte a metróvonal megépítésének tervezését”  – nyilatkozta az alpolgármester.

Mint minden 75 millió eurónál magasabb költségvetésű beruházás esetében, a metróprojekt dokumentációját két lépésben állítják össze: első körben a megvalósíthatósági előtanulmány, majd a megvalósíthatósági tanulmány készül el.

A követelményeket tartalmazó tenderfüzet összeállításához szakember segítségét kérte az önkormányzat. A műszaki csapat Bukarestbe látogatott és terepszemlét tartott a metrónál, azonban az önkormányzat követelményei a technológia várható fejlődését is figyelembe veszik.

A kolozsvári metró a tervek szerint összekötné Szászfenest Apahidával, és 500 ezer kolozsvári és Kolozsvár környékén lakó személyt szolgálna ki. A fővonalon a beruházás a tervek szerint 10-15 éven belül befejeződik. Hosszútávon az önkormányzat metróvonal-hálózatban gondolkodik, ami azt jelentené, hogy 20-25 év alatt mellékvonalak is épülnének, amelyek Kolozsvár különböző negyedeit kötnék össze.  

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ