Elballagtak a válaszúti szakiskolások
Vissza

Elballagtak a válaszúti szakiskolások

Elballagott a 2013-ban indult a mezőgazdasági szakképzés második generációja, amelyet a Kallós Zoltán Alapítvány és Válaszúti Szakiskola működtet közös összefogással.

Balázs-B. Gyöngyi

A három évfolyamon 48 diák tanult, ebből 15-en végeztek az idén. A szakképzés alatt a diákok elsajátították a gyümölcs-, szőlő-, zöldség-, virágtermesztést, állattenyésztést. Gazdákat neveltünk, akik hazakerülve saját földjüket megdolgozva megteremtik a család mindennapi kenyerét.

A Kallós Zoltán Alapítvány felsőtöki tangazdaságában napi szinten gyakorlatoztak. 46 szarvasmarhával rendelkezik a gazdaság, amellett több mint 60 ha földet és egy 4 ha gyümölcsöst bérelnek, és 0,5 ha krumpli ültetvényük van. A lényeg, hogy itt a gyerekek megtanulják a korszerű technológiákat. Fejlett gépparkkal rendelkezik a tangazdaság és kicsiben is megmutatják a gazdálkodás lényegét. Jó példákat, működő kis családi vállalkozásokat látogathatnak meg, bebizonyítva, hogy otthon maradva, gazdálkodva is jól meg lehet élni.

A szakiskolai tanulóknak különböző szakképesítést is biztosítanak. Idén hárman vettek részt sajtkészítő tanfolyamon, ahol családi környezetben láthatták a sajtkészítés és értékesítés folyamatát.

A szakiskola pedagógusainak célja, hogy a gyerekek itthon maradjanak és szülőföldjükön építsék a jövőt.

Borítókép: Biró István


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ