Elavult autópark, létszámhiány a katasztrófavédelemnél
Június 30-ig haladékot kapnak a szórakozóhelyek
Június 30-ig haladékot kapnak a szórakozóhelyek
Vissza

Elavult autópark, létszámhiány a katasztrófavédelemnél

Elavult a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) gépkocsiparkja: a mentőkocsik átlagéletkora meghaladta az öt évet, és a tűzoltókocsik között is van jó néhány matuzsálemkorú gépjármű. A mentőkocsikon levő orvosi berendezések is elavultak, javításuk és karbantartásuk sok pénzt emészt fel. Az egység ugyanakkor jelentős személyzeti gonddal küzd: 74 betöltetlen állás van, amelynek meghirdetését az országos hatóságnak kell jóváhagynia. Megtudtuk: egy törvénymódosítás értelmében a szórakozóhelyek és bárok június 30-ig kapnak haladékot, hogy megszerezzék a tűzvédelmi engedélyt, ellenkező esetben a katasztrófavédelemnek jogában áll bezárni az illető egységet – tudhattuk meg a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségen Ion Moldovan ezredes, dr. Adela Golea, a Kolozs megyei UPU-SMURD főorvosa és dr. Cristian Ursu, a Kolozs Megyei Rohammentő-szolgálat (SMURD) koordinátora által tartott sajtótájékoztatón.

– Évről évre nő a bevetések száma, amelyeken a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) részt vesz. 2015-ben 14 176, míg 2016-ban 18 676 esetben kellett intézkednünk, ez pedig 31 százalékos növekedést jelent.  Ami az elsősegélynyújtást illeti, 2016-ban 10,58%-os növekedést jegyeztek 2015-höz képest: 12 465-ről 13 854-re nőtt az ilyen bevetések száma. Tavaly összesen 39 ezer személynek segítettünk, és egy perccel csökkent az az időtartam is, amíg kiértünk a helyszínre. Ezen kívül 5800 (kulturális és sport) eseményen voltunk jelen, és láttuk el a hozzánk forduló személyeket. A legtöbb esetben a kolozsvári és  a szászfenesi egységet hívták  – sorolta a felügyelőség adatait Ion Moldovan ezredes.

 

Matuzsálemkorú mentőkocsik

A katasztrófavédelem vezetője kitért arra is, hogy június 30-tól bezárhatják azokat a bárokat és szórakozóhelyeket, amelyek nem rendelkeznek tűzvédelmi engedéllyel. Eddig a fentebbi engedély hiányában a szórakozóhely tulajdonosa saját felelősségre adott nyilatkozat alapján működtethette egységét.

– Sajnos a gépparkunk nagyon elavult. Kevesebb, mint húsz mentőkocsival rendelkezünk, de ebből csak egyetlen ötévesnél „fiatalabb”, és van 11 éves mentőkocsink is olyan körülmények között, hogy egy mentőkocsit átlag öt-hat évig lehet használni. Jelenleg van 12 elsősegély-nyújtó mentőkocsink, 4 intenzív terápias kocsi, egy újszülötteket szállító mentőkocsi inkubátorral, és két olyan mentőkocsi, amely több sérült szállítására alkalmasak. Egy-egy mentőkocsi ára 120 ezer eurótól kezdődik, de az intenzív terápiás gépkocsik ára a 150 ezer eurót is elérheti. Tudomásunk szerint a szaktárca meg akarja hirdetni a mentőkocsik vásárlására vonatkozó licitet, ám még nem szerezték meg az ehhez szükséges pénzalapot – magyarázták a szakemberek, kifejtve, hogy ideális esetben a mentőkocsijaik számát duplájára kellene növelni.

 Dr. Adela Golea szerint a katasztrófavédelem munkáját az is hátráltatja, hogy a mentőkocsikban levő orvosi műszerek, berendezések is az autókkal egyidősek, elavultak, emiatt gyakran romlanak el, karbantartásuk, javításuk rengeteg pénzt emészt fel, és a javító már szavatosságot sem vállal az általa végzett munkálatokért.

– Az újszülötteket szállító intenzív terápiás mentőkocsin a ventilátort már háromszor javítottuk meg, legutoljára Franciaországban. Nagyon sokba került. Ez az, ami megnehezíti a munkánkat, hiszen a betegnek, főleg ha gyerekről van szó, nem mondhatod azt, hogy bocsánat… elromlott ez vagy az a gép – közölte az orvosnő.

 

Önkéntesek jelentkezését várják

Ion Moldovan ezredes és dr. Adela Golea orvos szerint a munkaerőhiányt önkéntesekkel lehetne enyhíteni, ám tavaly csak négy személy jelentkezett, közülük kettő visszakozott. Ellenpéldaként Golea a franciaországi Marseille-t hozta fel: ottjártakor több tucat önkéntes segítette a tűzoltók munkáját, ám az ottani törvénykezés értelmében az önkéntesek különböző kedvezményben részesültek  (például mentesültek a helyi adók kifizetésétől stb.).

– Romániában, sajnos, még mindig nincs elterjedve az önkéntesség, pedig nagyon jó lenne. Megpróbáljuk az orvostanhallgatókat bevonni, de nagyon fontos, hogy a lakosság is elsajátítsa az elsősegélynyújtás alapvető fogalmait, hogy szükség esetén alkalmazhassa – nyilatkozta dr. Adela Golea, ám azt elismerte, hogy minden önkéntesnek legkevesebb 240 órás képzésen kell részt vennie, és ez csak a kezdet, ahol az alapfogalmakat sajátítja el, és ezen kívül további képzés elvégzésére is szükség van.

Ion Moldovan ezredes ezért elmondta: az országos hatóság tájékoztató kampányt szervez, amelyben az önkéntes munka fontosságára hívja fel a figyelmet. Az önkéntesek életkorának 16–65 év közöttinek kell lennie. Követendő példaként egy számítógépes szakember esetét hozta fel, aki elmondta: pár évvel ezelőtt azért jelentkezett önkéntesnek a tűzoltóknál, hogy szükség esetén segítsen bajba jutott embertársain.

 

Adófelajánlás és az önkormányzatok adományai

A három szakember szerint munkájukat jelentősen megkönnyíti a lakosság által a személyi jövedelemadóból átirányítható 2 százalék is, ezen kívül pedig néhány önkormányzat is anyagilag támogatja őket. Az ily módon begyűlt pénzösszeget a kocsik javítására és karbantartására fordítják.

Megtudtuk: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 220 ezer lejt utalt ki gépkocsik  és a mentőkocsikon levő orvosi berendezések javítására; a Kolozs Megyei Tanácstól 80 ezer lejt kaptak javak és szolgáltatások fedezésére; a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatal pedig 220 ezer lejjel támogatta a városban működő tűzoltóegységnél felmerült javítási munkálatokat. Nagylelkű adománnyal támogatta őket a Gyalui Polgármesteri Hivatal: 440 ezer lejt kaptak a gyalui egység garázsának kibővítésére és a székhely manzárdosítására. A Kolozs Megyei Kórház 100 ezer lejt utalt ki javításokra, 30 ezer lejt üzemanyagra és 50 ezret az orvosi berendezések javítására. A Dési Polgármesteri Hivatal egy tűzoltókocsit adományozott a helyi egységnek. Mint elmondták, a katasztrófavédelmisek szeretnének Szamosújváron is nyitni egy egységet, amely a város és a környék lakosain segítené oly módon, hogy tűzvész, baleset esetében gyorsabban oda tudnának érni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női és férfi tenisz-világranglista. Kik ...
Bajnokságról bajnokságra, kupáról kupára
Trump beépített FBI ügynököktől tart

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Személyes adatvédelem: Kokoly Zsolt ...