Katasztrófavédelem: új mentőautókkal bővül a géppark

Megdicsérték a körösfői magyar önkéntes tűzoltókat

Katasztrófavédelem: új mentőautókkal bővül a géppark
Három új mentőautóval bővül a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) gépparkja: a nagy infrastrukturális beruházások operatív programja keretében hétfőn kiszállítandó, B típusú mentőkocsikat a könnyebb esetekhez küldik ki. Egy jármű a Monostor negyed végén levő ISU-egységhez, a második Tordára, míg a harmadik Bánffyhunyadra kerül. Jól fog a három új mentőkocsi, hiszen a felügyelőség által használt 13 autó már több mint ötéves, miközben egy-egy jármú átlagéletkora öt-hat év. Ioan Moldovan, az ISU igazgatója elmondta: a körösfői önkéntes tűzoltók a legügyesebbek a megyében, mindig talpraesetten végzik munkájukat. Az újságírókat elkalauzolták a felügyelőség legfelső emeletén az egy éve kialakított diszpécserszolgálathoz is, ahol soha nem szünetel a munka. Az európai szabványoknak megfelelő létesítményben orvosok, tűzoltók fogadják a hívásokat, és szükség esetén intézkednek.

– A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tulajdonában álló tizenhárom mentőkocsi már „letöltötte szolgálati idejét”, hiszen a legutolsót 2013-ban kaptuk, és egy mentőkocsi élettartama öt-hat év. Tehát elmondhatjuk, hogy az összes mentőautót le kellene cserélni. Hétfőn három, B típusú mentőkocsi érkezik hozzánk. Az ilyen típusú gépkocsikban három hely van. Mivel ezek a járműveket a könnyebb eseteket ellátásához riasztják, nem orvos, csak mentőszemélyzet és tűzoltó dolgozik rajtuk. Ha ők a helyszínre kiszállva úgy ítélik meg, hogy mégis szükség van orvosra, akkor értesítik az ügyeletet, és az ott szolgálatot teljesítő orvos vagy telefonos segítséget nyújt, vagy új mentőkocsit küld. A B típusú mentőkocsik ára 120 ezer euró körüli. Mivel országos infrastruktúra-fejlesztő program keretében jutunk hozzá ezekhez a járművekhez, ezért valószínű, hogy ezért valamivel kevesebbe kerültek. A C típusú mentőautók ára, amelyek öt férőhelyesek, és mindig van orvos is a rajtuk dolgozó csapatban, 170 ezer euró körüli.  Nagyon remélem, hogy az országos programnak köszönhetően 2020-ig teljesen megújul a mentőautó-állományunk.  Ha pedig megkérdezik, hogyan tudunk ilyen körülmények között, azaz régi mentőkocsikkal dolgozni, akkor azt is el kell mondanom, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal idén egy C típusú, míg a Szászfenesi Polgármesteri Hivatal egy B típusú mentőautót vásárolt nekünk. A kolozsvári önkormányzat pedig 200 ezer lejt utalt ki mentőautóink javítására. Ezenkívül nemrég a birtokunkba került egy mobil tábornak is beillő gépkocsi, amelyben sátrak, ágyak és mobil konyha is található. Emellett idén kaptunk két tűzoltókocsit, amelyek 42 méteres létrával rendelkeznek. Ezeket használtuk nemrég a Kajántói/Oaºului utcai tűzvész során is – magyarázta a sajtónak Ioan Moldovan, a Kolozs megyei ISU igazgatója. 

Magassági tűzoltásra alkalmas a 42 méteres létrával rendelkező kocsi

 

Az ISU-gépkocsik naponta több száz kilométert tesznek meg. Ioan Moldovan tudomása szerint a mócsi kirendeltséghez tartozó mentőautó naponta 300 kilométert tesz meg. Míg 2017-ben a beavatkozások száma 17 800 körüli volt, idén ez a szám alig haladta meg a 17 ezret, mivel az ISU mentőautói használhatatlanok voltak.  Előfordult olyan is, hogy a 13 mentőautóból kilenc használhatatlan volt.

Megtudtuk: a katasztrófavédelem legrégebbi járműve egy 1978-as tehergépkocsi, amellyel vizet lehet szállítani, illetve szivattyúzni a tűzvészek helyszínére. A tűzoltók vezetője elmondta: a megyében jól állunk tűzcsapok tekintetében, de ezeket az ISU folyamatosan ellenőrzi, mert olyan is előfordult, hogy a tűzcsapot leaszfaltozták, vagy nem kötötték be a vízhálózatba. 

Ioan Moldovan megdicsérte a körösfői önkéntes magyar tűzoltókat, akik nagyon komolyan veszik a munkájukat: mindig gyorsan és pontosan dolgoznak. Ezzel szemben más vidéki településen a tűzoltók nem ilyen készségesek, hiába kötelezi a törvény a vidéki önkormányzatokat az önkéntes tűzoltók kijelölésére. A Kolozs megyei ISU öt alegységgel (kettő Kolozsváron, egy-egy pedig Tordán, Désen és Bánffyhunyadon) és öt telephellyel rendelkezik (Mocs, Egeres, Szászfenes, Gyalu, Járabánya). De már folynak a tárgyalások a kajántói és a szamosújvári önkormányzattal új telephelyek kialakítását illetően.