Drágítja a városi tanács a távfűtést és a tömegközlekedést
Októbertől lépnek életbe az áremelkedések
Októbertől lépnek életbe az áremelkedések
Vissza

Drágítja a városi tanács a távfűtést és a tömegközlekedést

A Kolozsvári Városi Tanács tegnapi ülésén a tanácsosok megszavazták a Közszállítási Vállalat (CTP) szállítási díjának és a Kolozsvári Távfűtési Vállalat (RAT) szolgáltatásainak árát. A drágulások október elsejétől lépnek érvénybe. A tanácsülésen jelen volt mindkét vállalat igazgatója, akik az üzemanyagok, a bérek, általában a költségek növekedését hozták fel indokul. A jelenlegi közszállítási árak 2013 óta, míg a távfűtési díjak 2014-től vannak érvényben. A buszjegyek ára átlag 25 százalékkal, míg a bérletek ára átlag 15 százalékkal nő. A gigakalória ára az eddigi 224 lejről 240 lejre nő, ez pedig azt jelenti, hogy ősztől kezdődően közel tíz százalékkal nő a távfűtés díja, amely eddig is megkeserítette a tömbházlakók életét. Néhány szociáldemokrata tanácsos megpróbálta megtorpedózni a drágulásos határozatok elfogadását, ám a többség lelkiismeret-furdalás nélkül, egyhangúlag és gyorsan rábólintott.

Kolozsvár helyi tanácsának szerdai ülésén a tanácsosok több drágításról szavaztak, amelyeket idén ősztől már alkalmaznak. Ami a kolozsvári közszállítási szolgáltatások díjának növelését illeti, az árdrágítás jelentős részét a bruttó minimálbér növelése, valamint a beszerzett vagy beszerzés előtt álló kilencven új autóbusz 90 millió lejes értéke teszi ki, illetve indokolja. Az új jegyárak a következők:  egy utazás – 2,5 lej (eddig 2 lej volt), két utazás – 5 lej (eddig 4 lej volt), éjszakai járattal való utazás – 4 lej (eddig 3 lej volt), harminc perces városi utazás – 2,5 lej, hatvan perces városi utazás – 5 lej, egynapos bérlet minden vonalra – 14 lej, háromnapos bérlet minden vonalra – 23 lej,  havi bérlet egy vonalra – 70 lej, havi bérlet minden nem nevesített vonalra – 168 lej. Az egy hétre és egy vonalra érvényes bérlet 17 lejről  20 lejre drágul, az egy hetes de két vonalra érvényes bérletek ára 28 lejről 32-re nő, az egy hétig minden járatra érvényes bérlet ára 41 lej helyett 45 lejbe kerül. 

A távfűtési díjak drágítását a csökkenő ügyfélszám, a földgáz és a villamos áram értékemelése indokolja. A RAT jelenleg közel 100 hőközpontot üzemeltet a városban, amellyel 1378 tulajdonosi társulásban 26 500 lakrészt, azaz 65 000 lakost  lát el fűtéssel és meleg vízzel, ezen kívül több kolozsvári cég és intézmény is ennek a vállalatnak az ügyfele. 

A vállalat kifejtette: az elmúlt két-három évben igyekeztek saját forrásaikból fedezni az energiaár-változás miatti emelkedéseket, de ha 2018-ban is folytatják ezt a politikát, akkor a vállalat pénzügyi mutatói negatív irányba módosulnak. A 220 lej/gigakalória árat a kolozsvári tanács a 2014. 12. 22-én 498-as számmal elfogadott tanácsi határozata által fogadta el. A 242 lej sem a hőenergia előállításának valódi ára, és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kénytelen évente 30 millió lejt kiutalni a lakosság által kifizetett és a vállalat által kiszámlázott 383 lej/gigakalória ára közötti különbség kiegyenlítésére. 

A szociáldemokrata tanácsosok mindkét esetben azzal érveltek, hogy amikor tavasszal elfogadták a két vállalat ez évi költségvetését, a dokumentumokban azt olvashatták, hogy a vállalatok jól működnek, nyereségesek. Nem volt mentes a vita a szokásos belpolitikai villongástól sem, mivel a liberális tanácsosok a szocdemesek orra alá dörgölték, hogy a vállalatok a kormány által generált instabilitás és előre nem látható körülmények miatt kénytelenek növelni díjaikat. 

A távfűtési vállalat igazgatója, Emil Miron elmondta: ezelőtt 15-20 évvel még 900 alkalmazottja volt a cégnek, ám most 110-en vannak, és további 10%-os létszámcsökkentést terveznek. A mostani alkalmazottak többsége mérnök, akinek elég magas a fizetése. A lakosok meg vannak elégedve a vállalat szolgáltatásaival, hiszen az elmúlt fűtési időszakban 4-5, a minőségre vonatkozó panaszt iktattak. 

Liviu Neag, a közszállítási vállalat igazgatója azzal érvelt, hogy  tavalyhoz képest az üzemanyagárak 30, míg a vállalat költségei közel 20 százalékkal nőttek, és a megemelt jegyárak nem haladják meg a Kolozsvárhoz hasonló méretű, romániai nagyváros árait. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ