Bölcs Diákok vetélkedő: fókuszban a környezetvédelem
Vissza

Bölcs Diákok vetélkedő: fókuszban a környezetvédelem

Ismerkedésre, tartalmas beszélgetésekre, valamint az iskolai keretből hiányzó ismeretek pótlására is kiváló lehetőséget teremt a Bölcs Diákok országos vetélkedő, amelynek 10. kiadása az Örökségünk a Föld tematika köré épül.

A vetélkedő célja kreatív feladatokkal tanulásra és a tudományágak közti összefüggések felismerésére ösztönözni a diákokat, miközben természeti és kulturális értékeink, örökségünk iránt is igyekszik felkelteni az érdeklődésüket. A diákok a versenyen kreatív, interaktív feladatokkal, az elméleti tudást gyakorlatba ültetve kaphatnak összefüggő képet a világról – derült ki a vetélkedőt beharangozó sajtótájékoztatón ma délben. A jelentkezési feltételekről, a verseny menetéről, a feladatokról, valamint a hosszútávú célokról is beszámoltak a szervezők.

A sajtótájékoztatón felszólalt Sólyom Réka programkoordinátor, a Communitas Alapítvány munkatársa, Markó Bálint, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese és az egyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének tanára, Mihályfalvi Katalin tanárnő, a feladatlapok összeállítója, míg a vetélkedő nyújtotta élményekről, tapasztalatokról Nagy Emese bölcs diák osztott meg részleteket.

Mihályfalvi Katalin elmondta, az Örökségünk a Föld kétéves tematika, amellyel nemcsak környezetvédelmi problémákra akarják felhívni a diákok figyelmét, de arra is igyekeznek fényt deríteni, hogy milyen hiányosságaik vannak ezen a területen. Mint mondta, a középiskolai tananyagban kevés környezetvédelmi téma szerepel, így a diákoknak nincsenek részletes ismereteik e téren, ezért az idei verseny első fordulójában ezeket a hiányosságokat akarják feltárni. Majd két év múlva, a verseny végén azt, hogy milyen hatása volt a versenynek a diákok ismereteire. A verseny során a szelektív hulladékgyűjtés folyamatát, az újrahasznosítást, annak technológiát járják körül többek között.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a diákok fenntartható fejlődési elv alapján tudjanak élni, természeti erőforrásainkat a következő generációkra gondolva használják ki – közölte Mihályfalvi Katalin. A feladatlapok kapcsán megjegyezte: azok idén is játékosak lesznek, a feladványok pedig irodalmi művekből indulnak ki.

Markó Bálint kiemelte, a BBTE fontosnak tartja, hogy kifele is kommunikáljon, az egyetemen felhalmozott ismeretet megossza, és kapcsolatokat teremtsen partnereivel, jelen esetben a középiskolás diákokkal, erre pedig megfelelő keretet biztosít a Bölcs Diákok vetélkedő. Kiemelte, az idei téma rendkívül szerencsés, hiszen fel kell hívni a diákok figyelmét a rendkívüli, csodálatos és egyedi környezetünkre, meg kell mutatni nekik, hogy lehet ezt megvédeni. – Ez a generáció egyébként is nagyon fogékony arra, hogy különböző társadalmi, szociális folyamatokba, tevékenységekbe beleszóljon, és aktív résztvevője legyen. Nagy érdeklődés övezi azokat a programokat, ahol javítani, alakítani tudnak a társadalmi, vagy természeti környezetünkön – tette hozzá.

A 10. Bölcs Diákok országos vetélkedőre 9–12. osztályos diákok jelentkezhetnek három négy-fős csapatokban, tanár irányításával. Jelentkezni november 4-ig a verseny hivatalos www.bod.communitas.ro weboldalán lehet. A verseny 5 fordulójából az első három online zajlik: az első szakaszt november 8–december 13., második szakaszt 2019. december 15 – 2020. január 26., harmadik, megyei szakaszt 2020. január 27 – február 28 közöttre ütemezték. Az összesített eredmények alapján a 2020. április 18–19. között szervezett elődöntőbe 10 csapat juthat be, akik közül négy versenyzik majd a döntőben, 2020. május 9–10-én. Az utolsó két forduló televíziós vetélkedő formájában zajlik. A legjobb tíz csapatot a szervezők élménytáborba hívják, a Duna Deltában zajló tematikus napok során különböző tevékenységeken vehetnek részt.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, általában 12 megyéből 90-100 csapat jelentkezik a versenyre, ezeknek 60%-a teljesíti a feladatokat. A legtöbb csapat Maros megyei, őket a Hargita, Kolozs, Bihar és Szatmár megyei diákok követik, de évente jelentkeznek a szórvány középiskolásai is. Mivel a verseny a kreativitásra és nem a lexikális tudásra fekteti a hangsúlyt, a szakiskolások is kiválóan teljesítenek, a 10 elődöntős csapatból általában kettő szakiskolai csapat, sőt számuk évről évre nő és eredményeik is egyre jobbak.

(Borítókép: Facebook/Communitas Alapítvány)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Hervay olyat tud a világról ...
Fejlődési pályán
Római utcarész, neolitikumi sír az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ