Képzelet és valóság: megoldandó feladatok a bölcs diákoknak

November 10-ig várják az iskolások jelentkezését

Képzelet és valóság: megoldandó feladatok a bölcs diákoknak
Már 14. alkalommal szervezik meg a Bölcs diákok országos vetélkedőt, amelyre november 10-ig jelentkezhetnek az érdeklődő líceumi csapatok. A Communitas Alapítvány részéről Majoros Csilla szervező elmondta: a tavalyihoz hasonló nagyszámú résztvevőre számítanak az idén is. Mihályfalvi Katalin, a Kolozsvári Református Kollégium biológiatanára, a vetélkedő ötletgazdája közölte: a vetélkedő mindig is a kreatív tanulást célozta, illetve valósította meg. Markó Bálint egyetemi oktató, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese kifejtette: a vetélkedő hozzásegíti az egyetemi oktatókat ahhoz, hogy még jobban megismerjék a közoktatás valóságát. Takács Benjámin, a Kolozsvári Református Kollégium 10. osztályos diákja, akinek csapata díjazott lett az elmúlt versenyen, csupa jó tapasztalatról számolt be, és új osztálytársaival részt vesz az idei vetélkedőn, amelyet Képzelet és valóság címmel hirdettek meg.

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Bölcs diákok országos szintű vetélkedőt líceumi tanulóknak a Communitas Alapítvány, a Kolozsvári Református Kollégium és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE). Majoros Csilla szervező elmondta: tavaly 136 csapat jelentkezett 13 megye 51 iskolájából, és most is ehhez hasonló, nagyszámú résztvevőre számítanak.

A versenyre három-négy fős csapatok jelentkezését várják egy vezetőtanár kíséretével, jelentkezni a www.bod.communitas.ro honlapon lehet. A helyi és a megyei szakaszt online szervezik meg: a helyi szakaszt november 13-a és december 15-e között, a megyei szakaszt 2024. január 8-a és február 9-e között, az országos szakaszt pedig Kolozsváron március 22-e és 24-e között. Az országos szakaszon most írásbeli megmérettetés is lesz, ezenkívül megszervezik a már hagyományos televíziós vetélkedőt, amelyen az első öt csapat vesz részt. A jutalom most is egyhetes tábor, ahol a tanulók érdekes feladatokat oldhatnak meg, de szórakozásra is lesz lehetőség.

– Tizenhárom évvel ezelőtt került sor az első Bölcs diákok országos szintű transz­diszciplináris vetélkedőre, ami a kreatív tanulást helyezi előtérbe. Az oktatási minisztérium is elismeri ezt a vetélkedőt, így a nyertesek ösztöndíjban részesülnek. A több hónapon át zajló verseny, a csapatszellem erősíti a gyerekek kitartását, ambícióját és összetartozást – tudhattuk meg Mihályfalvi Katalin biológiatanártól, a vetélkedő ötletgazdájától.

– Izgalmas és nem szokványos vetélkedőről van szó. Mivel a gyerekek nem egyénileg, hanem csapatban versenyeznek, ez a csapattagok sokrétű érdeklődését és tudását feltételezi. Ennek köszönhetően a csapattagok egymástól is tanulhatnak. Ez sehol máshol nincs. A gyerekek rájönnek arra, hogy a csapatmunkát későbbi karrierjük során is alkalmazni tudják. Az egyetemi oktatóknak pedig lehetőségük nyílik közvetlen kapcsolatba lépni az egyetem előtti oktatás valóságával – mondta Markó Bálint egyetemi oktató, a BBTE rektorhelyettese.

Takács Benjámin, a Kolozsvári Református Kollégium tízedik osztályos tanulója, akinek csapata dobogós helyezést ért el az év első felében lezárult versenyen, de az idei megmérettetésen is részt kíván venni, úgy fogalmazott, hogy a verseny sokszínű és sokoldalú volt. – A csapatom minden tagja másban volt kiemelkedő. Sokat tudunk rövid távon tanulni, ezt a jelenlegi oktatás nem tudja nekünk biztosítani – nyilatkozta a diák.

Megtudtuk: a jövő nyári tábor helyszínéről még folynak az egyeztetések, de a szervezők biztosítottak afelől, hogy érdekes és szórakoztató lesz.

(Borítókép: illusztráció/2022 Nagyenyed)