Bio- és szociodiverzitás
Vissza

Bio- és szociodiverzitás

Irene Banos Ruiz, a Deutsche Welle online kiadásának riportere interjút készít Cristiana Pașca Palmerrel, az Egyesült Nemzetek Szervezete mellett létesített Biológiai Változatosság és az Életvédelem Nemzetközi Egyezményének főigazgatójával, aki korábban hazánk környezetvédelmi minisztere is volt.

Pașca Palmer világosan fogalmaz: „A biológiai változatosság az az infrastruktúra, melyen a földi élet alapszik. Egészséges ökológiai rendszer nélkül mi, emberek sem maradhatunk életben.” A riporternő kérdésére, hogy ez esetben mi a magyarázat arra, hogy a klímaválságról zajló viták betöltik a nemzetközi nyilvánosságot, de a biodiverzitásról kevés szó esik, azt válaszolja, hogy „A klímaváltozás maga is egy olyan folyamat, mely azt jelzi, hogy bolygónk immár nem egészséges. A biodiverzitás további sérülése további klímaváltozást idéz elő, az újabb klímaváltozás pedig a biológiai változatosság további csökkenését váltja ki. Ez valódi ördögi kör."

Az efféle ördögi köröket a természettudomány pozitív visszacsatolásként írja le. Mintegy a negatív visszacsatolás ellentéte gyanánt. Az utóbbi, azaz a negatív visszacsatolás közismerten az élővilág fennmaradásának alapja. Az élőlény saját cselekedeteinek következményeiről folytonosan információkat gyűjt be, s ezeknek alapján a sikertelen létfenntartási kísérleteket korrigálja, a sikereseket tökéletesíti. Így tartja fenn a természeti környezettel kialakított egyensúlyát. A negatív visszacsatolás tehát stabilitást teremt. A pozitív visszacsatolás ellenben felborítja az egyensúlyt, mert az ember – legtöbbször érzelmi okokból, uralomvágyból, kapzsiságból – ragaszkodik tévedéseihez. A veszedelmes következmények tehát egymást erősítve halmozódnak, egészen addig, amíg az egész rendszer össze nem omlik.

Az korlátlanul szaporodó és lassan a természeti környezet legapróbb zugait is elárasztó ember a jelek szerint hasonló folyamatokat indított el.

A miniszterasszony megdöbbentő példákat sorol. A hús- és tejtermékek, melyek manapság fő élelmiszereink közé tartoznak, mindössze kalóriaszükségletünk 18-, fehérjeszükségletünk 30 százalékát fedezik, de előállításukhoz a mezőgazdasági terület 83 százalékát kell felhasználnunk. A folyamat ráadásul a mezőgazdasági eredetű üvegházgázok 60 százalékát bocsátja ki a légtérbe.

Igaz ugyan, hogy egyre szaporodnak a környezetvédelmi területek, melyek a biológiai sokszínűség megóvására is lehetőséget teremtenek. De ha rajtuk kívül mindent műanyaghulladékokkal, műtrágyaszármazékokkal, rovarirtó szerekkel, füstfellegekkel árasztunk el, ha az üzletek a világ minden táján ugyanazokat a termékeket árusítják, mindez alig jelenthet bármit is.

A mentalitásokat kellene megváltoztatni.

De – egyet kell értenünk a kitűnő szakemberrel – erre vajmi kevés az esély. A folyamat ugyanis nem korlátozódik csupán a növény- és állatvilágra. S önmagában is puszta következmény. Abból – a felvilágosodásban gyökerező – homogenizációs trendből ered, mely néhány évszázad alatt szinte már a felismerhetetlenségi átalakította az európai civilizációt, s a XX. században  – főként amerikai közvetítéssel – szinte az az egész földgolyót elárasztotta.

Bár erről sokan másként vélekednek, az emberi társadalmak is az ökoszisztéma szerves – s hova-tovább meghatározó – összetevői. A globális homogenizáció hátterében az emberi nyelvek és kultúrák sokféleségének, a szociodiverzitásnak a módszeres pusztítása áll. Évente több ezer nyelv (s velük több ezer sajátos világlátás) merül feledésbe, viselkedés- és gondolkodásmódok, helyi étkezési szokások, évezredek alatt nemesített állat- és növényfajok tűnnek el. Jobbára visszahozhatatlanul.

A fentieket is előidéző mentalitás az, mely a biodiverzitás szétverését is eredményezi.

Ennek a mentalitásnak a – szó szoros értelmében vett – dühöngését idehaza maga Pașca Palmer is tapasztalhatta. De a romániai magyarságnak mint a román társadalmi valóság egyik színfoltjának az eltüntetésére tett erőfeszítéseket, melyeknek most ünnepeljük a 100. évfordulóját – tudtommal – maga sem tette szóvá.

De akkor miről is beszélünk tulajdonképpen?

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ