A szolgálólány meséje és a Hatalmas kis hazugságok tarolt az Emmy-n
Ezek a sorozatok a legjobbak Amerikában
Ezek a sorozatok a legjobbak Amerikában
Vissza

A szolgálólány meséje és a Hatalmas kis hazugságok tarolt az Emmy-n

Az HBO Hatalmas kis hazugságok című sorozata, a Hulu hálózat A szolgálólány meséje című televíziós szériája és az amerikai NBC Saturday Night Live című skeccsműsora kapta a legtöbb díjat Emmy-díjat. Az elismeréseket vasárnap este 69. alkalommal adták át Los Angelesben, az Egyesült Államokban főműsoridőben vetített filmsorozatok szereplőinek és alkotóinak. Mostanában egyébként a netes streaminges oldalak, mint a Netflix, Hulu vagy Amazon által készített sorozatokat is jelölik a különféle díjakra.

A szolgálólány meséje című alkotás, amely Margaret Atwood azonos című regénye alapján készült, összesen nyolc díjat zsebelt be: legjobb dráma, legjobb női fő- (Elisabeth Moss) és mellékszereplőnek (Ann Dowd) járó díj, a legjobb rendező (Reed Morano) és a legjobb forgatókönyv díját (Bruce Miller), legjobb vendégszereplő, operatőri munka, látványterv.

Az est másik legnagyobb díjazottja az HBO Hatalmas kis hazugságok című minisorozata volt, amely szintén 8 díjat vitt haza, köztük a legjobb minisorozat-díjat, illetve a minisorozat kategóriában a legjobb női fő- (Nicole Kidman) és mellékszereplőnek (Laura Dern), legjobb férfi mellékszereplőnek (Alexander Skarsgard) és a legjobb rendezésért (Jean-Marc Vallee) járó elismeréseket. A minisorozat kategória legjobb forgatókönyvének és a legjobb tévéfilmnek járó díjat a Fekete tükör – San Junipero hozta el.

A legjobb szórakoztató szkeccs show kategóriában a Saturday Night Live győzedelmeskedett, amely elhozta a legjobb szkeccs shownak járó elismerést, a rendezői díj mellett a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó díjat is elnyerte, Kate McKinnona és Alec Baldwin Donald Trumpot és vetélytársát, Hilary Clintont formálták meg.

A dráma kategória legjobb férfi főszereplője Sterling K. Brown, a This Is Us című sorozatban nyújtott alakításáért kapta a díjat, John Lithgow A korona című sorozatért kapta meg a kategória legjobb férfi mellékszereplője díjat.

A legjobb komédia szintén az HBO alkotása, Az alelnök zsinórban harmadszor nyeri el a díjat, de a sorozat a kategória legjobb női főszereplőjének járó elismerést (Julia Louis-Dreyfus) is elhozta. A kategória legjobb férfi főszereplője a Donald Glover (Atlanta című sorozat). Glover a legjobb rendezőnek járó díjat is hazahozhatta, szintén az Atlanta című sorozat rendezéséért.

A legjobb talk-shownak járó elismerést szintén egy HBO-alkotás nyerte el, a Last Week Tonight with John Oliver című éjszakai beszélgető.

Riz Ahmed az Aznap éjjelben nyújtott alakításért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vitte el a minisorozat vagy tévéfilm kategóriában, ezzel nemcsak ő az első muszlim színész, aki Emmy-díjat nyert, de az első dél-ázsiai is.

A legjobb forgatókönyvnek a komédia kategóriában a Master of None bizonyult, Aziz Ansari és Lena Waithe szerzőpáros kapta az elismerést. Waithe saját coming outját írta meg a sorozatban, ő az első meleg, fekete nő, akit jelöltek erre a díjra, és az első, aki meg is nyerte azt.

A Netflix Stranger things című horror sci-fije és az HBO Westworld western-thrillerje egy fontos díjat sem nyert, pedig több nagy díjra is jelölték mindkét alkotást: mindketten versengtek a legjobb drámának járó díjért, a dráma kategóriában a legjobb női főszereplő díjra jelölték Evan Rachel Woodot, aki Dolorest alakította a Westworldben, és Anthony Hopkinst szintén a Westworldben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díjra jelölték. A Westworldot összesen 22 díjra jelölték, míg a Stranger things című sorozatot 17-re. Idén az elmúlt három év számos díját bezsebelő, szintén HBO-alkotás, a Trónok harca nem versenghetett a díjakért, ugyanis túl későn vetítették a legújabb évad első részét. Az Emmy-n csak a 2016. június 1. és 2017. május 30. között vetített sorozatok jelölhetőek, ám az ikonikussá vált sorozat hetedik és egyben utolsó előtti évadjának epizódjait csak 2017 júliusában kezdték el vetíteni.

(Borítókép: Elisabeth Moss A szolgálólány meséje című alkotásban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat a dráma kategóriában)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ