Átadta díjait az amerikai színészcéh

Átadta díjait az amerikai színészcéh
Vasárnap este adta át az amerikai színészcéh a legjobb film- és sorozatbeli alakítások díjait. A Los Angeles-i gálán Martin McDonagh filmje több kategória elismerését elnyerte, míg sorozatok terén a Hatalmas kis hazugságok című minisorozat zsebelt be több díjat.

Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje három kategóriában, köztük a legfontosabbnak tekintett legjobb szereplőgárda mezőnyében is elnyerte a hollywoodi színészcéh (Screen Artist Guild – SAG) díját. A díjátadó gálán a film főszereplőjét alakító Frances McDormand kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat, míg Sam Rockwell a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Martin McDonagh rendezése négy kategóriában nyert Golden Globe-díjat is.

A legjobb színésznek járó díjat Los Angelesben a brit Gary Oldman vehette át, aki Winston Churchillt alakította Joe Wright életrajzi filmjében, A legsötétebb óra című rendezésben. A legjobb női mellékszerepért járó elismerést az Én, Tonya című filmben nyújtott alakításáért Allison Janney kapta.

A minisorozat kategóriában a Hatalmas kis hazugságok két főszereplője Nicole Kidman és Alexander Skarsgard kapta a legjobb női és férfi főszereplőnek járó elismeréseket. A drámasorozat kategória legjobb színésznője a The Crown főszereplője, Claire Foy lett, míg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat ugyanebben a kategóriában Sterling K. Brown kapta, a This Is Us című sorozatban nyújtott alakításáért. A This Is Us a drámasorozat kategóriában a legjobb szereplőgárda díját is hazavihette.

A komédia sorozatok legjobb férfi főszereplőjének a Szégyentelenek sorozat főhőse William H. Macy bizonyult, míg a legjobb színésznőnek Julia Louis-Dreyfus, Az alelnök című sorozatbeli alakításáért, amely elnyerte a kategória legjobb szereplőgárdájáért járó elismerést is.

A Los Angeles-i gálán átadták a céh életműdíját Morgan Freemannak.

A 24. SAG-díjátadót több tévécsatorna élőben közvetítette, a tévéközvetítés házigazdája Kristen Bell volt.

A színészcéh a legjobb filmes és televíziós produkciókat, szereplőket ismeri el évente díjaival. A színészek céhének ítélete gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja.

(Borítókép: Morgan Freeman életműdíjával. Fotó forrása: www.sagawards.org)