A Szecesszió Világnapja Kolozsváron a Korzoval
Vissza

A Szecesszió Világnapja Kolozsváron a Korzoval

Június 10-én két olyan kiemelkedő építész − Lechner Ödön és Antoni Gaudí – halálára és munkásságára emlékezünk, akik az akadémizmussal és a historizmussal szembeforduló szecesszió géniuszai voltak. 2013 óta magyar kezdeményezésre ez a nap a szecesszió világnapja. Idén a Réseau Art Nouveau Network szecessziós szervezet kezdeményezésére A kedvenc szecessziós építészem téma kerül a figyelem középpontjába.

Hisszük és valljuk, hogy a műemlékek ismerete és szeretete kéz a kézben jár, ezért szecessziós sétával, részletkereső játékkal, műemlékes családi munkafüzettel várjuk az érdeklődőket – írják felhívásukban a Korzos művészettörténészek. Cserébe csak annyit kérnek, mutasd meg nekik, ki a te kedvenced. 

A virágzó város: szecesszió Kolozsváron

Vasárnap stílszerűen szecessziós sétára hívnak mindenkit. „Készítsétek elő a legkényelmesebb cipőtöket, mert lakóháztól könyvtárig, üvegablaktól középületig bejárjuk a várost, megtekintve olyan rejtett kincseket is, amelyeknek az eddigi barangolások során talán nem sikerült a nyomára bukkanni. Megtudhatjátok, miért szecesszió a szecesszió, mit gondolt a közvélemény az új stílusról, s honnan merítettek ihletet a kor építészei” – ígérik. Az érdeklődés mindenképp kifizetődő, a séta végén szabadulószobánál felhasználható kedvezményes utalvánnyal lepnek meg minden korzózót!

Időpont: 2018.06.10. (vasárnap), 17 óra. Találkozási pont: Trefort/Victor Babeș utca 41. szám előtti parkoló.  Időtartam: 1,5-2 óra. A résztvevőknél legyen személyi igazolvány, mert meglátogatják a prefektura csodás külső és belső építészetű székházát.

„Ne csak a lábad elé nézz!”

Egy ilyen világnap apropóján különösen fontos nyitott szemmel járni a várost, ezért versenyre invitálják a játékos kedvűeket. A hét folyamán kolozsvári szecessziós épületekről és iparművészeti alkotásokról fognak képeket mutatni. Mindössze meg kell ezeket keresni, s a megfejtést megírni az egyesületnek a Facebookon privát üzenetben legkésőbb vasárnapig (június 10.). Aki figyelmes, nyereményben részesül!

További kedvezményekkel kedveskedik az érdeklődőknek az egyesület: akinek például még nem volt alkalma legújabb füzetüket beszerezni, 33% kedvezménnyel most megteheti, amennyiben június 9-10-e között az office@korzo.org.ro e-mail címen megrendeli.

„Kedvenc szecessziós építészem”

Mivel idén az építészek kerülnek a fókuszba, a művészettörténészek kíváncsiak arra, kinek ki a kedvenc szecessziós építésze, épülete. „Oszd meg velük és a többiekkel vasárnapig, milyen csodás szecessziós részleteket fedeztél fel itthon vagy a nagyvilágban! A fotót lásd el a #szecesszióvilágnapja és a #korzo hashtagekkel, s ne feledd publikusra állítani, hogy mások is gyönyörködhessenek benne” – írják felhívásukban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önálló magyar líceum épülhet ...
Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ