A lengyelek legyőzésével nyolcaddöntős a magyar női válogatott a kézilabda vb-n
Vissza

A lengyelek legyőzésével nyolcaddöntős a magyar női válogatott a kézilabda vb-n

A magyar női kézilabda-válogatott három gól különbséggel legyőzte Lengyelország csapatát a németországi világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, csütörtökön Bietigheim-Bissingenben, ezzel biztosította a nyolcaddöntőbe jutást.

A magyar együttes következő ellenfele pedig Csehország lesz pénteken. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

Eredmény, 4. forduló, B-csoport: • Magyarország–Lengyelország 31–28 (13–11).

A magyar csapat: Bíró – Bódi 5, Kovacsics 8, Szekeres 1, Kisfaludy 2, Klivinyi 3, Schatzl 4; cserék: Görbicz 5, Mayer, Szucsánszki, Háfra 1, Szöllősi-Zácsik 1, Mészáros, Kovács A., Lukács 1; szövetségi kapitány: Kim Rasmussen (Dánia).

A kezdés előtt egyszerű volt a forgatókönyv: amelyik csapat nyer, az biztosan a nyolcaddöntőbe jut. A meccs másik pikantériája, hogy a magyarok szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen most találkozott először ellenfélként a lengyelekkel, akikkel az előző két világbajnokságon egyaránt negyedik lett, és 2015-ben éppen a magyar válogatottat búcsúztatták a nyolcaddöntőben.

A lengyelek két góllal, a magyarok két kapufával kezdték a meccset, aztán az ötödik percben már döntetlen volt az állás (2–2). Bíró Blanka egyre jobban védett, és bár társai a másik kapu előtt ezúttal is túlságosan statikusan támadtak felállt védőfallal szemben, elszántabban, tudatosabban kézilabdáztak, mint korábban.

A magyar együttes a 15. percben vezetett először (7–6), és a hibák mellett a játékosoknak ebben az időszakban olyan leleményes, extra megoldásaik is voltak, amelyek eddig hiányoztak tőlük.

Az ellenfél nyolc percen keresztül nem talált a hálóba – Bíró egy büntetőt is hárított –, a magyar válogatott viszont sorozatban négyszer is, így sikerült növelni a különbséget (11–8). A korábban szintén hiányolt pontos átlövésekre sem lehetett panasz, elsősorban Kovacsics Anikó remekelt ebben a játékelemben, csapata pedig kettővel vezetett a szünetben (13–11).

Magyar védésekkel és gólokkal indult a második felvonás (17–12), és a védekezés stabilitása, illetve a támadások lendülete a folytatásra is megmaradt (24–16). A 45. percben Kisfaludy Anett piros lapot kapott, mert védekezés közben megütötte a lengyel csapatkapitány, Karolina Kudlacz-Gloc arcát.

Az ápolás miatti kényszerszünet nem zavarta meg a magyarokat, szép gólokat lőttek. Később – magabiztos előnyük tudatában – elrontottak néhány akciót, ezt kihasználva a lengyelek csökkentették a különbséget (29–24), de az egyenlítésre nem volt esélyük.A lengyel csapat legeredményesebb tagja Kudlacz-Gloc volt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig Kovacsics Anikót választották.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 81. alkalommal találkozott egymással, tíz lengyel győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a 67. magyar siker.

*

A házigazda német női kézilabda-válogatott 24–9-re legyőzte Kína csapatát a világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, szerdán Lipcsében.

A D-csoportban az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül eldőlt, melyik négy csapat kerül a nyolcaddöntőbe.

Az oldenburgi C-csoportban másodszor nyertek a montenegróiak, ezzel javítottak továbbjutási esélyeiken. Dánia válogatottja két góllal legyőzte Brazília csapatát, ezzel biztosította továbbjutását.

Eredmények, csoportkör, 4. forduló:

C-csoport: • Oroszország–Japán 29–28 • Montenegró–Tunézia 29–23 • Dánia–Brazília 22–20. A csoport állása: 1. Oroszország 8 pont, 2. Dánia 6, 3. Montenegró 4, 4. Brazília 3 (87–96), 5. Japán 3 (103–117), 6. Tunézia 0.

D-csoport: • Koreai Köztársaság–Kamerun 33–21 • Szerbia–Hollandia 27–27 • Németország–Kína 24–9. Az állás: 1. Németország 7 pont, 2. Szerbia 6 (126–93), 3. Koreai Köztársaság 6 (106–85), 4. Hollandia 5, 5. Kamerun 0 (79–124), 6. Kína 0 (66–138).Az A- és a B-csoportban szerdán szünnap volt. A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe. Pontazonosság esetén két csapat között az egymás elleni eredmény rangsorol, több csapat holtversenyénél pedig valamennyi érintett válogatott egymás elleni eredménye, illetve egymás ellen szerzett pontjainak száma. Ha ez sem dönt, akkor az egymás elleni gólkülönbség alapján állapítják meg a sorrendet.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
Svájc, ahol a vonat asztalán nem borul ...
Segítsünk Gál Antóniának!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ