A 70-es évek egy srác szemével – Heti Fortepan rovat
Vissza

A 70-es évek egy srác szemével – Heti Fortepan rovat

A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon. Ezúttal groteszk utcai jelenetekről tekinthetnek meg összeállítást az érdeklődők Kereki Sándor ötven év után publikált pillanatképein.

„Az ügető lelátójáról feszülten figyelő emberek, gyerekek, akik egy autó tetejéről nézik a népligeti autóversenyt és egy újságolvasásba feledkező férfi az Andrássy úton. Ezeket a bámulatba ejtően jó utcai képeket egy pesti fiú készítette, aki gimnazistaként kezdett fotózni és egyetemistaként már fel is hagyott ezzel a hobbival. Kereki Sándornak ma mintegy 1800 fényképe került fel a Fortepan oldalára, ötven évvel elkészítésük után” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Kereki Sándor egy héten akár ötször is nekivágott a városnak és sötétedésig járta az utcákat. A filmet maga kazettázta, maga hívta elő, a papírképeket pedig a konyhában nagyította le, ahol a sötétítést az ablakokra terített pokrócokkal oldotta meg – részletezi a szöveg a fotók eredetének történetét. Ahogy egyre jobban beleszeretett a fotózásba, felfedezte a laborálással foglalkozó könyveket, fotós magazinokat, a különböző vegyszerrecepteket és persze a fotóklubokat, ahol már egymástól is tanulhattak a hasonló érdeklődésű diákok. Nem sokkal később hazai és nemzetközi pályázatokra adta be felvételeit, Bulgáriában például aranyérmet nyert a Fotófórumon. Több egyéni kiállítása is volt, de legtöbb fényképe mostanáig asztalfiókban maradt – olvasható.

„Operatőr vagyok, egész életemben képeket komponáltam. Nagyon furcsa volt nekem először a Fortepan, ahol szerintem rossz képek is szerepelnek. De tudomásul kellett vennem, hogy ez nem egy kiállítás, ezek »máshogy fényképek«, mint ahogy megszoktam azt korábban” – emlékszik vissza Kereki Sándor.

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán – hetifortepan.capacenter.hu – tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek képeit Virágvölgyi István válogatta, szövegét pedig Zubreczki Dávid írta.

(Borítókép: Szilveszteri ünneplés az EMKE aluljárójában. Fotó: Fortepan/Kereki Sándor  


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ