200 éves kolozsvári sportélet képekben
Vissza

200 éves kolozsvári sportélet képekben

Archívum mozgásban. A kolozsvári sportélet vizuális emlékezete címmel nyílik kiállítás november 16-án, pénteken délután 6 órától a Sapientia EMTE Tordai út 4. szám alatti épületében (B épület, I. emelet). A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.

200 éve indult a kolozsvári szervezett sportélet, amikor 1818-ban Gaetano Biasini vívóiskolát alapított a városban. Noha a fényképet két évtizeddel később, 1839-ben találták fel, a 19. század végére a fényképezőgép a sportoló barátja lett, amelyik előbb műtermekben örökítette meg a sportmezbe bújtatott, edzett testet, és a bajtársiasan pózoló csoportokat. Amint a fejlődő  fotótechnika lehetővé teszi a pillanatképet, egy új képfajta születik: a sportfotó. A szoborszerűen pózoló testek mintha életre kelnének, és a mozgás válik a fénykép valódi témájává. A sportfotó középpontjába az emberi test szürreális, különleges teljesítményei kerülnek. A fotókon megörökített mozdulatok modern látványossággá válnak, és egyúttal a sportteljesítmények vizuális úton birtokba vehetők és továbbadhatók lesznek.

A kolozsvári sportélet egykori történetei is vizuális emlékként hagyományozódtak ránk, amelyek Killyéni András sporttörténész kutatásai során álltak össze fényképgyűjteménnyé. A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.

Az Archívum mozgásban című kiállítás egyszerre állít emléket a kolozsvári sportolók történeteinek, ugyanakkor a vizuális emlékezet működésével is foglalkozik. Bemutatjuk tehát, hogyan bukkan fel a polgárosodó 19. század Kolozsvárjának sportkínálatában a korcsolya,  az atlétika, a kerékpározás, a tenisz és a labdarúgás, majd a világháborúk környékén hogyan bukkannak fel újabb csapatok és riválisok az erdélyi mezőnyben. Ahogyan a modern sportélet mozgásba hozza a várost és a helyi társadalmat, ezzel egyidőben a vizuális kultúra is mozgásba lendül. Azonban a 120 évvel ezelőtti sportolók utókorra hagyott archív fényképeken tudják mozgásba hozni a mai ember emlékezetét és fantáziáját? Hogyan lesz ezek gyűjteményéből archívum, és az emlékes doboz káoszából strukturált sporttörténet?

A projekt keretén belül összegyűjtött és archivált képek online formában is megtekinthetők lesznek a kiállítás megnyitót követően. Amennyiben sporttörténethez vagy fotótörténethez kapcsolódó képekkel rendelkezik, és támogatná azokkal a további kutatási, gyűjtési projektünket, kérjük, értesítse az archívum munkatársait.

A feldolgozott képek adományozói: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes.

A kiállítás munkatársai: Kurátor: Újvári Dorottya; Kutató-szakértő: Killyéni András; Digitalizálás, katalogizálás: Kovács Flóra, Újvári Dorottya, Mira Marincaș; Fénykép utómunka: Mira Marincaș, Tóth Orsolya; Partner: Sapientia EMTE. Szakmai partnerek: Korzo, Erdélyi Krónika.

A kiállítás 2018. november 16. és december 9., 10.00–20.00 óra között látogatható.

Borítókép: Erdélyi Audiovizuális Archívum


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben
Sporthírek röviden
A román biztosjelölt megkapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A “mi” Orbánunk
  • Illyés Gergely: Stratégiailag az USR ...
  • Délutáni oktatás: iskola- és ...
  • A kisebbik rossz
  • Egy héttel korábban startol idén a ...