„Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél...”
Tanévnyitó Nagyenyeden, a 400 éves Bethlen Gábor Kollégiumban
Tanévnyitó Nagyenyeden, a 400 éves Bethlen Gábor Kollégiumban
Vissza

„Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél...”

A jubileumra való készülődés idén hatványozottan ráirányítja a figyelmet a nagy múltú alma materre, amely idén is fennkölt hangulatú ünnepséggel kezdte az új iskolai évet. Óvodásoktól tizenkettedikesekig összesen 508-an látogatják az intézményt és szeptember végétől a magyar bölcsőde is megnyitja kapuit. Friss hírnek számít az új aligazgató, Kerekes Erika kinevezése és rendhagyó módon indul a bölcsődei pedagógus szak, a kilencedik osztállyal kezdődően.

Az ünnepség, a bevett szokáshoz híven, az iskolalelkész rövid áhítatával kezdődött. Demeter Szabolcs Pál apostol Korinthusbeliekhez és Timóteushoz írt leveleiből választotta az alapigéket. Az elsőt, amely így hangzik: „Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél...”, a tanulóknak szánta, kitartásra, állhatatosságra biztatva őket és áldást kérve az új diákokra, a tanári karra és az egész közösségre. A második ige („Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem...”) a nyugdíjba vonuló aligazgatónőhöz, Turzai Melánhoz és Papp Anna adminisztrátorhoz intézte, akik évtizedekig példaadó munkát végeztek a kollégiumban. 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Oana Badea, Nagyenyed polgármestere, aki szerint egy furcsa időszak után jó érzés újból sok gyereket látni az iskolában. Szerinte most az a leglényegesebb, hogy túllépjünk azon a törésvonalon, amit a járvány okozott és ami – többek között – az egymásnak szegülő vélemények kiéleződéséhez vezetett. „Egy olyan tanévet kívánok, amelyikben sikerül barátoknak maradnunk” – mondta, majd a tanulókhoz intézett szavakkal zárta felszólalását: „Senki sem tud helyettetek tanulni, de higgyétek el, megéri!”

Lőrincz Helga alpolgármester kihangsúlyozta: jó érzés számára újból látni a sok mosolygó arcot és hallani az iskolazajt, még akkor is, ha nem szakadt el teljesen a gyerektársaságtól, hiszen a vakáció idején sokszor meglátogatta a nyári iskolát, amely a szünidő alatt végig működött a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban, és amely mindvégig lehetővé tette a kicsik számára a tartalmas együttlétet a szünidő alatt is. Az alpolgármester asszony ugyanakkor egy fontos bejelentést is tett: szeptember 27-től beindul a magyar bölcsőde, amelyre már régóta nagy igény mutatkozik. Lőrincz Helga mindenkit meghívott a szeptember 30 és október 3. között zajló V. Fehér Megyei Magyar Napokra, amelyek szintén arra emlékeztetnek, hogy „visszatértünk a normalitáshoz” és kiváló alkalmat nyújtanak az újabb közösségi élmény átélésére.

Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese, a Példabeszédek könyvének 6. részében felbukkanó hangya példájára hívta fel a diákság figyelmét, amely La Fontaine híres meséjét is ihlette és amely arra tanít, hogy szorgalmas munkával, kellő időben gyűjtsük be a fontos dolgokat, így a tudást is. „Az a lelki-szellemi tárház, amit a Bethlen-kollégium kínál, elengedhetetlen a szórványban, amely Margittai Gábor író szavaival élve, törékeny „kenyérhéj-magyarság”.

Fülöp Szabolcs, a szülői bizottság elnöke, helyi RMDSZ tanácsos is köszöntötte a jelenlevőket, kitartást, sikert kívánva mindenkinek. Ezt követően a negyedikesek zenés-verses műsora következett, amellyel az előkészítő osztályos társaikat üdvözölték.

Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója kihangsúlyozta: „Az új tanév, melyet ezennel ünnepélyesen megnyitok, egy teljesen új kezdet új lehetőségekkel arra, hogy a diákok fejlődjenek, sok tudást és sok-sok élményt szerezhessenek, amelyre sokáig emlékezhetnek.”

A közös tanári fotó elkészítése után Szőcs Ildikót a 400 éves jubileumról kérdeztük. Elmondta: bár nem az idei tanévben szervezik az ünnepséget, a tematikus készülődés hamarosan elkezdődik, szerencsére az infrastruktúra már nem okoz gondot, hiszen a teljes egészében megújult iskolaépület és az új óvoda méltó körülményeket biztosít. „Az elkövetkező egy év a kollégium négyszáz évéről fog szólni, abban a reményben, hogy további évszázadok következnek... és magyarul. Hamarosan, októberben meghirdetjük a Bethlen-évet, amely több eseményt foglal majd magába, és amennyiben a járványhelyzet megengedi, a teljes tanévben erre fókuszálunk. A nagyméretű megemlékezésre valószínűleg 2022 októberében lesz lehetőség” – részletezte Szőcs Ildikó.

Borítókép: Gábor Ferenc


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva