Zsinórban estek ki a román csapatok, de a Videoton továbbjutott

Zsinórban estek ki a román csapatok, de a Videoton továbbjutott
Bejutott a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének negyedik fordulójába a Videoton, miután hazai pályán nyerni tudott a Girondins Bordeaux ellen. A kiírásban érdekelt három román csapat viszont „tömbben” távozott a kupasorozatból, ugyanis amint az várható volt, idegenben nem tudtak meglepetést okozni.

Nagy lendülettel kezdte a találkozót a Videoton, az első három percben három nagy lehetőséget alakított ki, de egyiket sem tudta gólra váltani. A folytatásban kiegyenlítetté vált a játék, az első félidő hajrájáig csak elvétve jutottak el a csapatok az ellenfél kapujáig. Az ivószünet miatti ötperces hosszabbításban azonban ismét kapuja elé szorította a Bordeaux-t a székesfehérvári gárda és egy szöglet után Stopira fejesével megszerezte a vezetést. Ezzel a szünetben már a Videoton állt továbbjutásra.

A második félidő is jól indult a hazaiak számára: Sabaly egy szabálytalanság miatt megkapta második sárgáját, így a játékvezető kiállította őt. Bő húsz perccel később Henty szépen játszotta tisztára magát, és nagy helyzetben tört kapura, de a vendégek kapusa hárította lövését. Atán megfogyatkozott a Videoton is: Varga Józsefnek kellett idő előtt, a 69. percben elhagynia a pályát második sárga lappal.

A Bordeaux fokozta a tempót és a nyomást, de sem a rendes játékidőben, sem a hét perc hosszabbítás során nem tudott a Videoton kapujába találni. A székesfehérváriak a mérkőzés jelentős részében jól játszva, a végén pedig hősiesen küzdve búcsúztatták esélyesebb francia ellenfelüket.

Három csapat, hat meccs, egy gól

Az első mérkőzéseket követően mondhatni mindhárom román csapat lépéshátrányba került, így a csütörtök esti visszavágókon idegenben kellett volna kiharcolniuk a továbbjutást. Ez azonban nem sikerült, így nem valami fényes mérleggel távoznak az Európa Ligából: a három gárda összesen egy gólt lőtt a párharcok, azaz hat mérkőzés során…

A legegyértelműbbnek eleve a Krajovai U búcsúja tűnt, hiszen óriási meglepetés lett volna, ha kiejti a más kategóriába tartozó AC Milant. Az olasz sztárcsapat ellen valójában a krajovaiak azt tűzhették ki reális célként, hogy tisztes vereséggel, és ne ruhával érjen véget a kétszer 90 perc, és ez sikerült is: miután hazai pályán egy góllal kaptak ki, csütörtök este a San Sirón kettővel.

Az olasz csapat az idegenben szerzett előny tudatában nem túráztatta túlságosan a motorokat, de Bonaventura 9. percben, illetve Cutrone 52. percben szerzett góljaival így is magabiztosan jutott tovább. Ezen kívül volt még egy les miatt érvénytelenített góljuk a mérkőzés legelején, miközben a krajovaiak csak helyzetekig jutottak – a legnagyobbat a 20. percben Mitriţă hagyta ki, miután egyedül maradt az ellenfél kapusával, de nem tudott túljárni annak eszén. A mérkőzés kapcsán érdemes még megjegyezni, hogy – vélhetően azért, mert a nyáron gazdát és részben játékoskeretet cserélt AC Milan első hivatalos hazai mérkőzése volt az idényben – nézőrekordot döntött: 66 ezren soha nem voltak még kíváncsiak EL-selejtezőre…

Ami a másik két román csapatot illeti, a hazai döntetlenek után mind a Gyurgyevói/Giurgiu-i Astrának (0–0), mind pedig a Bukaresti Dinamónak (1–1) elég lett volna egy gól a továbbjutáshoz. Az Astra ilyenformán meglehetősen harciasan lépett pályára Ukrajnában, több jó helyzetet is kidolgozott, illetve az utolsó percekben beszorította ellenfelét saját térfelére, de mindhiába: a mérkőzés az Oleksandryia 1–0-s sikerével ért véget, miután a házigazdák az első félidő végén némileg vitatott büntetőből megszerezték a találkozó – mint utólag kiderült – egyetlen találatát.

A Dinamó ezzel szemben első perctől kezdve kénytelen volt beállni védekezésre, az Athletic Bilbao egyszerűen túl nagy falat volt számára. A baszk csapat már a 12. percben betalált, de ezt még megúszták a „kutyák”, ugyanis a bíró nem adta meg a találatot.  A 25.-ben viszont már a pálya közepére mutatott, a 29. percben pedig ismét… Ezzel a továbbjutás kérdése már kijelentés volt, de a biztonság kedvéért a házigazdák még betaláltak egyszer a második félidőben is. Előbb azonban a 74. percben a dinamósok összehoztak egy kapufát – miután egy lövés Albinon irányt váltott –, egy kis szerencsével izgalmassá válhatott volna a találkozó utolsó negyedórája… Így viszont a találkozó 3–0-lal ért véget, és pontot tett a Dinamó további szereplésére az európai porondon.

Fotó: MTI

Eredmények, Európa-liga selejtezők, 3. forduló, visszavágók (zárójelben az összesített eredmény, kiemelve a továbbjutók): Videoton–Girondins Bordeaux 1–0 (Stopira 45+5., továbbjutott a Videoton 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal), Olekszandrija–Gyurgyevói/Giurgiu-i Astra 1–0  (Zaporozhan 42. – 11-esből, tj. az Olekszandrija 1–0-s összesítéssel), Athletic Bilbao–Bukaresti Dinamó 3–0 (Raul García 2 – 25., 29., Aduriz 85., tj. a Bilbao 4–1-gyel), AC Milan–Krajovai U 2–0 (Bonaventura 9., Cutrone 52., tj. a Milan 3–0-lal), Hajduk Split (horvát)–Bröndby (dán) 2–0 (2–0), Osijek (horvát)–PSV (holland) 1–0 (2–0), Skendija (macedón)–Trakai (litván) 3–0 (4–2), Dinamo Minszk (fehérorosz)–AEK Larnaca (ciprusi) 1–1 (1–3), Odd (norvég)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–0 (1–2), Apollon Limassol (ciprusi)–Aberdeen (skót) 2–0 (3–2), Zenit (orosz)–Bnei Jehuda Tel-Aviv (izraeli) 0–1 (2–1), Gabala (azeri)–Panathinaikosz (görög) 1–2 (1–3), Sparta Praha (cseh)–Crvena zvezda (szerb) 0–1 (0–3), Fola Esch (luxemburgi)–Östersund (svéd) 1–2 (1–3), Fenerbahce (török)–Sturm Graz (osztrák) 1–1 (3–2),  Lyngby (dán)–FK Krasznodar (orosz) 1–3 (2–5), Marítimo (portugál)–Botev Plovdiv (bolgár) 2–0 (2–0), Lech Poznan (lengyel)–Utrecht (holland) 2–2 (2–2, idegenben szerzett gólokkal), Midtjylland (dán)–Arka Gdynia (lengyel) 2–1 (4–4, idegenben szerzett több góllal), Skënderbeu (albán)–Mladá Boleslav (cseh) 2–1 – 11-esekkel 4–2 (3–3), Rheindorf Altach (osztrák)–Gent (belga) 3–1 (4–1), Ruzomberok (szlovák)–Everton (angol) 0–1 (0–2), Oostende (belga)–Olympique Marseille (francia) 0–0 (2–4), Panioniosz (görög)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 0–1 (0–2), Domzale (szlovén)–Freiburg (német) 2–0 (2–1), Braga (portugál)–AIK Solna (svéd) 2–1 – hosszabbítás után (3–2), AEL Limassol (ciprusi)–Austria Wien (osztrák) 1–2 (1–2), FC Sion (svájci)–Suduva (litván) 1–1 (1–4).