Zene és festészet szimbiózisa Zoltán Katy kiállításán

Zene és festészet szimbiózisa Zoltán Katy kiállításán
Négy minigaléria egy tárlatban – jellemezte Florin Gherasim kurátor Zoltán Katy Zenélő tájképek című kiállítását a szerda délutáni megnyitón. A kolozsvári Művészeti Múzeumban rendezett tárlaton Lucian Nastasă Kovács, a múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, az alkotót és a munkákat Florin Gherasim és Tibori Szabó Zoltán újságíró méltatta.

Lucian Nastasă Kovács igazgató köszöntőjében kiemelte: Zoltán Katy kiállítása azért különleges, mert nagyban eltér azoktól a tárlatoktól, amelyek a múzeumban általában láthatók. Mint mondta, az alkotónak „sok mondanivalója van művészeti szempontból”, majd hozzáfűzte: örül, hogy Zoltán Katy elfogadta a tárlat szervezésével kapcsolatos kihívást.

Florin Gherasim kurátor véleménye szerint Zoltán Katy élete megérdemel egy dokumentum- vagy művészfilmet, hiszen számos, „életét befolyásoló történés fikciónak tűnhet”. A kurátor röviden szemléltette Zoltán Katy pályafutását is. Mint kiderült, a művész 1954-ben költözött Kolozsvárra,  majdnem Mohy Sándor festőművész szomszédságába. A fiatal alkotóval Mohy felesége kezdett el foglalkozni, a festőművész csak később fedezte fel Zoltán Katy tehetségét és hívta meg műhelyébe, hogy dolgozzanak közösen – mesélte a kurátor.

Florin Gherasim kitért az alkotó zenéhez fűzödő kapcsolatára is, a rá jellemző zene–festészet szimbiózisra. Zoltán Katynak, akárcsak a képzőművészetben, a zenében is voltak mesterei: Iosif Sava és Terény Ede. A kurátor kiemelte: Zoltán Katy zenét hallgatva fest, de megfesti azt is, amit hallgat, többek között Chopin, Beethoven, Bach zenéjét. Így kapta ez a kiállítás is a Zenélő tájképek címet, amelyben helyet kapott a Händel témáira épített vizek zenéje tematikájú minigaléria, a Bach fugáira alapozott képek galériája, és a Chopin és Beethoven zenéje köré épülő tájképek, virágos festmények.

– Ma, amikor a művész Zenélő tájképek című kiállítását nyitjuk meg a Művészeti Múzeum termeiben, jó érzéssel állíthatom: Zoltán Katynak érdemes volt erre a pillanatra várnia. Kiállított munkái meggyőzően bizonyítják, hogy kiforrott művésszé vált, aki sikerrel alakította ki az eltelt évtizedek folyamán a saját, azonnal felismerhető stílusát, és aki a munkáival nagyszerű élményeket képes nyújtani. Megtalálta a temperamentumához és a mondanivalójához leginkább illő kifejezőeszközöket, forma- és színvilágot – méltatta a művészt Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke. Az alkotásokról elmondta, azok „metafizikai töltetűek, atemporálisak, de a térhez sem kötődnek különösebben, hiszen valójában a természet mögöttit és az állandót fürkészik”.

Zoltán Katy a megnyitón megköszönte a múzeum vezetőjének a lehetőséget és a kurátornak a közös munkát.

A Zenélő tájképek című kiállítás augusztus 5-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér, 30. szám).

(Borítókép: Florin Gherasim, Lucian Nastasă Kovács, Zoltán Katy és Tibori Szabó Zoltán a megnyitón. Fotó: Horváth László)